InstagramFacebookYoutube
Kinesiológia

Kinesiológia II. – svaly ramien

05. júla 2023
Kinesiológia II. – svaly ramien
V druhej časti nášho seriálu o svaloch, ktoré ľudia precvičujú, sa zameriame na svaly, ktoré sa nachádzajú v okolí ramenného kĺbu. Ide o svaly, ktoré sú trošku tvrdohlavé, no každý cvičenec ich túži rozvinúť do plna, pretože dodávajú vypracovanej postave ten pravý cveng.

Svaly ramien

Svaly ramien obklopujú ramenný kĺb, ktorý stabilizujú a chránia z každej strany – tvoria rotátorovú manžetu. Dôležité tiež je, že umožňujú telu hýbať s hornými končatinami. Všetky sa upínajú z jednej strany na lopatku alebo kľúčnu kosť a z druhej na hornú časť ramennej kosti.

Svaly, ktoré začínajú na zadnej strane lopatky sú nadhrebeňový sval (musculus supraspinatus), podhrebeňový sval (musculus infraspinatus), malý oblý sval (musculus teres minor) a veľký oblý sval (musculus teres major). Na prednej časti lopatky zase začína podlopatkový sval (musculus subscapularis). Priamo na lopatke a kľúčnej kosti začína deltový sval (musculus deltoidus).

Článok pokračuje pod reklamou


S výnimkou deltového svalu majú svaly predovšetkým otočnú funkciu, teda umožňujú rôznymi smermi vytáčať kosť paže. Najsilnejším svalom je deltový, ktorý umožňuje pohyby ako predpažovanie, upažovanie, vzpažovanie a zapažovanie.

Svaly ramien a posilňovanie

Na začiatok je dobré zdôrazniť, že ramená sú mimoriadne náchylné na zranenia, či už ide o svaly alebo kĺb. Preto tréning treba začať dôkladným zahriatím a počas neho dodržiavať korektnú techniku prevedenia cvikov.

V tréningu sa pri precvičovaní ramien kladie dôraz na stimulovanie deltového svalu, ktorý je najobjemnejší a obopína kĺb z troch strán. Svoj názov dostal podľa toho, že svojím trojuholníkovým tvarom pripomína grécke písmeno delta.

Možno ho rozdeliť na tri hlavy – prednú, strednú a zadnú. Predná má svoj význam pri predpažovaní, a preto sa najlepšie izoluje cvičením variácií predpažovania. Zadné zase umožňuje zapažovanie, preto sa teda precvičuje cvikmi, ktoré sú založené na tomto druhu pohybu (zapažovanie v predklone, zapažovanie na stroji). Stredná časť asistuje pri všetkých pohyboch ramien a najviac sa zapája do akcie pri upažovaní. Pri tréningu sa izoluje upažovaním jednoručiek alebo príťahmi veľkej činky k brade.

Všetky tri hlavy spolupracujú pri tlakových cvikoch. Najviac sa pri nich zapájajú do akcie stredná a predná hlava. Predná je stimulovaná výraznejšie pri armádnych tlakoch alebo Arnoldových tlakoch. Väčší stimul na prostrednú získame cvičením tlakov, pri ktorých je činka za hlavou. Najmenej pri tlakových cvikoch pracuje zadná časť, ktorá sa najlepšie precvičuje izolovanými cvikmi. Asistuje tiež pri ťahových cvikoch na chrbát.

Databáza cvikov: Cviky na ramená

foto: wikipedia.org

Letný režim, pôvodne z 15.10.2015.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist