InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky XIII. – Mike Mentzer

03. februára 2016

Jeho práca poslúžila mnohým a ovplyvnila aj Doriana Yatesa. Raz sa priblížil k hlavnému titulu Mr. Olympia a hoci mu mnohí predpovedali víťaznú budúcnosť, kariéru ukončil rozhorčený z pomerom v súťažnej kulturistike. V dnešnej časti seriálu si predstavíme Mikea Mentzera, ktorý preslávil vysoko intenzívny tréning.

Učebnicový prístup k tréningu

Život Mikea Mentzera sa začal 15. novembra 1951. Narodil sa v malom meste Ephrata z amerického štátu Pennsylvánia. Mestečko, ktoré malo v tom čase len cez sedem tisíc obyvateľov, sa stalo jeho domovom počas mladosti. Na miestnej strednej škole dostával len tie najlepšie známky a veľmi dobre mu išla hlavne angličtina. Napriek tomu sa chcel stať psychiatrom, a tak na Marylandskej univerzite začal študovať medicínu. Vydržal na nej však len tri roky.

V tom čase už niekoľko rokov poctivo posilňoval. Činky chytil po prvýkrát do rúk ako dvanásťročný, kedy bol veľmi chudý a páčili sa mu postavy mužov, ktorých videl na obálkach kulturistických magazínov. Podporoval ho v tom aj otec, ktorý mu zaobstaral činky a inštruktážnu príručku, podľa ktorej svedomito cvičil.

Článok pokračuje pod reklamou


Keďže sa v nej písalo, aby netrénoval viackrát ako trikrát do týždňa, tak trénoval len trikrát do týždňa. Pracoval však poctivo a v priebehu troch rokov pribral tridsať kilogramov. Vtedy si zaumienil, že jedného dňa bude vyzerať ako jeho vzor, Bill Pearl. Cítil, že na to bude musieť cvičiť častejšie a tvrdšie. Preto počas svojej štvorročnej služby v Leteckých silách Spojených štátov začal trénovať šesťkrát týždenne, tri hodiny denne.

Sklamanie vystriedalo osudové stretnutie

Súťažiť začal ako osemnásťročný, ale prvého víťazstva sa dočkal až o dva roky neskôr, kedy sa stal víťazom Mr. Lancaster. Bola to však len malá amatérska súťaž, ktorá u neho vzbudila veľké ambície pred Mr. America. A práve tam zažil veľké sklamanie, keď skončil desiaty. Vyhral ju Casey Viator, ktorý Mentzerovi neskôr zmenil život.

Keďže sa Mentzer chcel zlepšiť, musel sa informovať u skúsenejších a lepších borcov ako na to. A kto by bol lepší ako víťaz? Oslovil teda Viatoreho, ktorý mu dal kontakt na jeho trénera Arthura Jonesa. A práve u neho si osvojil nový druh cvičenia, ktorý mu pomohol aj k väčším svalovým prírastkom. Serióznejšie k tréningu však pristupoval až v roku 1975, pretože predošlé tri roky vynechal pre problémy s ramenom.

Mentzer si vzal k srdcu tréningové princípy Jonesa a snažil sa ich doviesť k dokonalosti. Vďaka štúdiu i skúsenostiam rokmi vyvinul systém, ktorý umožnil dosahovať skvelé výsledky s veľmi krátkym časom. Práve on preslávil vysoko intenzívny tréning, ktorý prezentoval aj vo svojej knihe. Trval v nej na tom, že tréning musí byť krátky, veľmi intenzívny a menej frekventovaný.

V praxi to vyzeralo tak, že netrénoval dlhšie ako 30-45 minút, využíval veľmi veľké váhy a chodil aj za hranicu pozitívneho svalového zlyhania. Veľký dôraz kládol na techniku prevedenia a jednu svalovú skupinu netrénoval častejšie ako raz týždenne.

„Musíte pochopiť, že tréning neprodukuje svalový rast. Tréning je podnetom, ktorý spúšťa rastový mechanizmus tela. Rast produkuje telo samotné, ale len vtedy, ak mu doprajete dostatok oddychu,“ tvrdil.

Mal byť šampiónom, no pre politiku na kulturistiku zanevrel

V roku 1975 sa zároveň vrátil aj na pódiu Mr. America, kde obsadil tretie miesto. O rok neskôr súťaž vyhral. V roku 19977 sa stal Severoamerickým šampiónom a odcestoval do Francúzska, kde sa konala prestížna súťaž Mr. Universe. Skončil na nej druhý, ale prezentoval sa takou formou, že o ňom začali mnohí rozprávať. Ich očakávania naplnil o rok neskôr, kedy súťaž vyhral s perfektným skóre a stal sa profesionálom.

Mnohí verili, že sa jedného dňa stane celkovým víťazom Mr. Olympie. Veril tomu aj on sám. Už v roku 1979 sa vyhral na Olympii ťažkú váhu, ale napriek perfektnému skóre celkový titul nezískal. Tretíkrát v rade ho získal Frank Zane z ľahšej kategórie, ktorý objemami zaostával, ale triumf si vyslúžil estetikou.

O rok neskôr sa už súťažilo len v jednej otvorenej kategórii. Mentzera však zničilo niečo iné. Na súťaž prišiel s ambíciou vyhrať, ale nakoniec skončil piaty. Sklamaný však bol hlavne z toho, že súťaž vyhral s plným bodovým ziskom Arnold Schwarzenegger, ktorý sa prezentoval jednou zo svojich najslabších foriem kariéry, kým on bol pripravený lepšie ako pred rokom. Čerešničkou na torte bolo, že hoci mal rovnaký počet bodov ako Boye Coe, skončil v poradí až za ním.

Kulturistika vtedy prišla o svoju legendu. Fyzicky aj duševne. Dvadsaťdeväťročný muž vychovávaný v prostredí, v ktorom sa medzi priority kládla objektivita a spravodlivosť, bol pobúrený politikou IFBB, dal o tom verejne vedieť a oznámil, že už nikdy nebude súťažiť. V roku 1981 sa k bojkotu pridali aj Frank Zane, Coe a Roger Walker. Kým oni sa k súťaženiu vrátili, Mentzer už nie. Ani raz nepovedal, že mal on vyhrať súťaž, ale do smrti opakoval, že ju nemal vyhrať Arnold.


Život po súťažení bol horkosladký

Mentzer zanevrel na súťažnú kulturistiku, ale posilňovaniu sa z lásky venoval naďalej. V 80. rokoch minulého storočia začal venovať svoju energiu výchove kulturistov a cvičeniu klientov z radu bežných ľudí. Samozrejme, presadzoval svoju filozofiu tréningu. O nej často písať aj pre rôzne magazíny a ovplyvnil tým nohých kulturistov, vrátane legendárneho Doriana Yatesa.

S Yatesom sa začali aj stretávať a nakoniec spolu s bratom Rayom vytvorili spoločnú firmu Heavy Duty Inc. Primárne sa zameriavali na kulturistické oblečenie, ale do portfólia si pridali aj knižky či videá. Jednoducho chceli vyťažiť z toho, že boli v takej forme a mnohí k ním vzhliadali. Bolo to niečo, čo vtedy nebolo také bežné, ako je dnes.

U Mentzera to však v súkromnom živote nešlo všetko tak hladko. Zdravotne ani mentálne na tom nebol úplne v poriadku a často užíval drogy, aby sa cítil lepšie a aby zvýšil svoju produktivitu práce. Na svoj vek vyzeral staršie a keďže mal aj vrodené problémy so srdcom, tak si jeho životný štýl vybral daň.

Ako 49-ročný zomrel 10. júna 2001 na zlyhanie srdca. V jeho apartmáne v kalifornskom Rolling Hills ho našiel o dva roky mladší brat Ray, ktorý mal takisto zdravotné problémy a takisto užíval steroidy. Na následky Bergerovej choroby zomrel v spánku o dva dni neskôr. Jeho „väčší“ brat Mike bol v roku 2002 uvedený do Siene slávy IFBB.

zdroj: mikementzer.com, azquotes, wikipedia, bodybuilding.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist