InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky XVII. – Joe Weider

01. júna 2016

V našom seriáli sme sa doteraz venovali výhradne legendárnym kulturistom. Dokonca sme venovali priestor aj jednej žene. Teraz však prišiel čas na legendu zo zákulisia tohto športu. Muža, ktorý spopularizoval kulturistiku a zarobil na nej milióny. Joe Weider.

Joseph Edwin Weider sa narodil 29. novembra 1920 v kanadskom Montreale. Jeho rodičmi boli židovskí emigranti z Poľska, ktorí sa museli pretĺkať životom, aby zabezpečili dobrý život pre svojich dvoch synov. Tí to registrovali a už v mladosti sa naučili, že usilovná práca prináša svoje výhody.

V Kanade mali veľmi dobré podmienky na to, aby zrealizovali svoj sen postaviť sa na vlastné nohy. Oboch zaujali vtedajší kulturisti a okrem toho, že si z dielov auta vyrobili činky a začali sa venovať cvičeniu, tak Joe prišiel s myšlienkou založiť časopis. Ešte len ako sedemnásťročný zverejnil v roku 1936 prvé číslo magazínu Your Physique.

Článok pokračuje pod reklamou


Cvičeniu sa venoval v garáži a neustále študoval aj nové materiály. Viac ako tie, mu však pomáhali v napredovaní princípy, u ktorých si všimol že fungujú lepšie ako iné. Venoval im teda pozornosť a neskôr ich aj preslávil ako Weiderove princípy tréningu.

Podnikanie mal v žilách a časopis mu nestačil. Prvé úspory z jeho predaja využil na založenie nutričnej spoločnosti Weider Nutrition, ktorá je považovaná za prvého výrobcu športových doplnkov výživy. Začali s výrobou a predajom proteínových nápojov, práškov a tyčiniek.

Ako starší začal navrhovať vlastné tréningové programy, ktorými sa začali riadiť aj súťažní kulturisti. Súťažná kulturistika ho lákala, ale nevedel, ako by sa presadil v existujúcej asociácii NABBA. Preto sa spolu s Benom a manželkou Betty rozhodli založiť vlastnú federáciu IFBB. Stalo sa tak v roku 1946 v Montreale. Jej prezidentom bol Ben Weider.

Spočiatku zažívala federácia rozmach v Kanade a v Spojených štátoch amerických, ale nakoniec sa rozšírila do celého sveta. Už v roku 1959 v nej chceli mať 40 členských krajín, ale nakoniec zažili taký rozmach, že ich bolo až 90.

Práve toto číslo bolo rozhodujúce a federácia nabrala svoje kontúry ako jediná oficiálna federácia zastrešujúca kulturistiku. Stalo sa tak v roku 1971 po tom, čo sa stali členmi Všeobecnej asociácie medzinárodných športových federácií.

Vlajkovou loďou IFBB sa už v 60. rokoch stala súťaž Mr. Olympia, prostredníctvom ktorej chcel dať Weider šancu víťazom dovtedy najprestížnejšej súťaže Mr. Universe pokračovať v súťažení a získavať ním peniaze. Videl v tom pochopiteľne dobrý spôsob propagácie svojich podnikateľských zámerov.

Olympia zahájila svoju púť v roku 1950, kedy sa v New Yorku uskutočnil prvý ročník. Jeho víťazom bol Larry Scott. Lepšie podmienky na biznis našiel Weider v americkej Kalifornii, do ktorej sa presťahoval a mal dohľad nad vtedajšími kulturistickými hviezdami, ktorých sa snažil motivovať s úspechom. „Mierte za excelentnosťou a prekonajte sami seba,“ zvykol hovorievať.

Medzi borcami v Kalifornii hľadal niekoho s potenciálom spopularizovať šport. Keď už si myslel, že pár adeptov má, z čista jasne prišiel do Spojených štátov amerických mladík z rakúskej dediny, Arnold Schwarzenegger. Bolo to osudové stretnutie.

Spolu si vytvorili svoj vzťah, ktorý fungoval na rovnakom princípe – Weider chcel ťažiť z Arnolda, ten zase zo svojho chlebodarcu. A ako jeden z mála sa Weiderovi vedel aj postaviť tak, aby si nepošramotil svoju kariéru. Kulturistika vďaka tomu zažila v 70. rokoch rozkvet a rástol aj Weiderov vplyv.

Weiderova firma v tom čase prosperovala. Vydávala časopisy, vyrábala a predávala doplnky výživy a takisto aj cvičebné náčinia. Časopisy a súťaže IFBB boli výborným kanálom na propagáciu ostatných biznisov. V reklame to však občas preháňal.

V roku 1972 sa preto dostal aj do problémov so zákonom. Inšpektori začali vyšetrovanie, pretože Weider v reklamách tvrdil, že jeden z jeho suplementov zaručí denný svalový prírastok pol kilogramu. Išlo o klamlivú reklamu, ktorú musel stiahnuť a v budúcnosti sa jej vyvarovať. Neskôr sa však opäť dostal do pozornosti odvážnymi tvrdeniami a klamlivými fotkami „predtým a potom“, ktoré spopularizoval.

Odhliadnuc od toho, že s cieľom zarobiť čo najviac peňazí zachádzal niekedy do extrémov, pomohol Weider veľkému rozkvetu profesionálnej kulturistiky. Snažil sa ľudí motivovať a mnohým pomohol aj s cvičením a zdravým životným štýlom, či už pomocou časopisov alebo kníh.

Jeho odkaz zostane zachovaný ešte mnoho rokov po jeho smrti. Tá nastala 23. marca 2013 v Los Angeles po zlyhaní srdca. Dožil sa 92 rokov, o sedem viac ako jeho mladší brat Ben, ktorý zomrel v rodnom Montreale v roku 2008.

A jeho odkaz odporcom kulturistiky? „Vy to viete, ja to viem, celý svet pozná pravdu. Všetci vieme, že športovci, ktorí sa chcú dostať na vrchol, využijú steroidy. Neukazujte len na kulturistov. Robia to všetci športovci.“

zdroj: wikipedia, weider.com, quoteauthors.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist