InstagramFacebookYoutube
Tréning

Veľké prešľapy pri piatich populárnych cvikoch

06. júna 2016
Veľké prešľapy pri piatich populárnych cvikoch
Tom Hansen z Men’s Health nedávno upozornil na päť vcelku veľkých prešľapov, ktoré sa cvičenci veľmi často dopúšťajú pri piatich bežných klasických cvikoch. My sa na ne teraz tiež pozrieme.

Tak ako veľa vecí, aj správne prevedenie cvikov sa získava pravidelným nácvikom. Pri cvičení s relatívne ťažkými váhami je však mimoriadne dôležité osvojiť si najprv správnu techniku. Nejde len o zvýšenie efektivity cvikov, ale aj o minimalizovanie rizika zranení.

Napriek tomu si to však stále veľa ľudí neuvedomuje a možno niektorí aj áno, ale ich technika stále nie je korektná. V posilňovni tak neraz vidíte, ako sa zle vykonávajú aj nasledujúce populárne cviky:

Článok pokračuje pod reklamou


Upažovanie v predklone - mnoho ľudí nedokáže pri tomto cviku udržať chrbát rovný a prehýba sa im. S guľatým chrbtom pri upažovaniach v predklone si problémy pýtate sami. Chybou je často aj nekontrolovaný pohýb rúk. Niekedy to vyzerá tak, že sa niekto pokúša vzlietnuť namiesto toho, aby svaly precítil a stimuloval.

Bicepsové zdvihy - je čas aj miesto na to, aby ste robili bicepsové zdvihy s podvádzaním, ale nie s divokým kmitaním tela vpred a vzad a nekontrolovanými švihmi vašich rúk.

Kľuky - kľuky sú základný cvik, ale aj pri ňom sa dopúšťajú ľudia množstva chýb. Príliš často je možné vidieť rýchle opakovania v krátkom rozsahu pohybu s nedostatočným držaním tela a s vykrútenými rukami.

Mŕtve ťahy - pri tomto cviku dochádza k najväčšiemu problému v nedostatočnej koncentrácii na to, aby sa udržal chrbát v správnej polohe. Často dochádza k jeho prehýbaniu a vďaka tomu aj k problémom s krížami. Jednou z nerestí je aj rýchly pohyb a odrazy činky od podlahy.

Drepy - ľudia to pri nich preháňajú s váhou a potom ich technika vyzerá ako hotová katastrofa. Je teda na miesto otázka – je lepšie pohladiť si ego drepovaním s príliš ťažkou váhou alebo urobiť cvik správne s nižšou váhou a vyťažiť z cviku maximum?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist