InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ak by ste mali vyradiť zo stravy len jednu vec, nech sú to spracované jedlá

07. júna 2016
Ak by ste mali vyradiť zo stravy len jednu vec, nech sú to spracované jedlá
Ľudia na západe prijímajú väčšinu kalórií a cukrov z jedného druhu špecifického jedla a medzi nimi a nami v súčasnej dobe až taký priepastný rozdiel nie je. A stále sa zmenšuje.

Ak by sme chceli uľahčiť svoje chudnutie alebo si zlepšiť zdravie, stačí z našej stravy vyškrtnúť tento typ jedla. O čo ide? Ide o vysoko spracované potraviny. Potraviny, ktoré obsahujú ingrediencie, ktoré by ste nikdy nepoužili alebo ani neviete, o aké látky vlastne ide.

Ide o potraviny, ktoré väčšinou obsahujú veľa cukrov, sodíka, tukov a látky, ktorých názvy nevieme poriadne ani vysloviť. Látky, ktoré by ste pri varení nikdy nepoužili. Sú to konzervanty, umelé sladidlá, farbivá, ktoré majú negatívny vplyv aj na naše zdravie.

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci dokonca tvrdia, že ľudia vďaka vysoko spracovaným jedlám prijímajú viac cukrov, ako je odporúčané maximum. Tieto jedlá sú pritom spojené aj s chorobami, ako sú obezita, cukrovka či srdcovocievne ochorenia. Takisto neprospievajú zubom.

A práve vynechanie týchto jedál zo stravy môže mať najvýraznejší pozitívny vplyv na naše celkové zdravie a môže najvýznamnejšie pomôcť k chudnutiu či udržiavaniu zdravej hmotnosti. Vždy treba uprednostňovať nespracované alebo len jemne spracované potraviny.

Čo patrí do skupiny vysoko spracovaných jedál? Menovite ide o sladené nápoje, cereálie, sladkosti, dezerty, balené pečené „dobroty“ (sladké kekse i slané tyčinky a podobne), mrazené polotovary, instantné cestoviny či polievky, spracované mäsové produkty.

Pri nákupe potravín urobíte dobre, ak budete vždy sledovať aj zadné strany balení a čítať si ingrediencie, ktoré produkt tvoria. Pozor by ste si mali dávať najmä na veľké množstvu fruktózového kukuričného sirupu, glutamanu (MSG), nitrátov, čiastočne alebo úplne hydrogenovaných olejov, umelých prezervantov, ako aj umelých sladidiel, ochucovadiel a farbív.

Jedlá, ktoré obsahujú tieto chemikálie sú skutočne vysoko spracované a nemali by byť súčasťou zdravej stravy. Dajte si teda na to pozor pri vašom ďalšom nákupe alebo si pozrite, čo všetko sa vo vašej kuchyni skrýva. Ak vám na vašom zdraví skutočne záleží.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist