InstagramFacebookYoutube
Výživa

Najlepšie jedlá pred a po cvičení

14. októbra 2016
Najlepšie jedlá pred a po cvičení
Keď začíname s cvičením, je dôležité naučiť sa, ako sa po výživovej stránke pripraviť na tréning, ako telu dopĺňať výživy počas tréningu a hlavne po ňom. Prinášame vám niekoľko tipov na jedlá vhodné práve v období pred a po cvičení.

Správne jedlá pred tréningom vám pomôžu maximalizovať efektívnosť cvičenia. Cieľom je pripraviť svaly na záťaž. Skonzumovať by sa malo minimálne 30 minút pred tréningom. Potréningové jedlo skonzumované do 30 minút po cvičení pomáha k regenerácii svalov po záťaži a prispieva tiež k udržovaniu imunity.

Najlepšie jedlá pred tréningom

Čím bližšie k tréning jete, tým by malo byť jedlo ľahšie. Optimálne by ste nemali jesť menej ako 30 minút pred tréningom, ale keď sa tak má stať, uistite sa, že to bude niečo, čo sa ľahko strávi, ako jablko či banán. Nepripraví vás to o cennú energiu.

Článok pokračuje pod reklamou


Pred cvičením je dôležité hydratovať telo dostatkom vody. Sacharidy sú dôležité, ale najlepšie sú komplexné – celozrnné cereálie, celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny, hnedá ryža, zelenina. Vyhýbať by ste sa mali mastným jedlám, najmä nasýtením tukom. Dokonca to netreba preháňať ani s bielkovinami, ktoré by vás pri trávení uberali o energiu. Skvelým jedlom pred tréningom je ovsená kaša s banánom alebo jablkom. Ak chcete niečo ľahšie, banán s orechmi a dostatkom vody postačí.

Ak trénujete mimoriadne dlho, viac ako hodinu a intenzívne, mali by ste už počas cvičenia prijímať aj 50-100 kalórií z jednoduchých sacharidov, ako sú sušené hrozienka alebo banán, ktoré pomôžu udržiavať energiu a vitalitu svalov o trochu dlhšie. Počas každého cvičenie netreba zabúdať na dopĺňanie tekutín.

Najlepšie jedlá po tréningu

Po cvičení sú dôležitými výživami najmä sacharidy a bielkoviny, ktoré pomáhajú regenerácii svalov. Vitamíny a minerály pomôžu s imunitným systémom a dostatok tekutín udrží telo hydratované tak, aby fungovalo čo najlepšie.

Ak chcete niečo rýchle, vždy sa môžete spoľahnúť na ovocný jogurt a cereálnu tyčinku alebo banán a bielym jogurtom. To vám pomôže preklenúť čas predtým, ako si doprajete hlavné jedlo. Ešte vhodnejšie je v čase obeda zvoliť tuniaka a špenátový sendvič.

Ak po cvičení budete jesť už rovno obed či večeru, vhodné je staviť na kuracie mäso so zeleninou a hnedou ryžou. To vám dodá bielkoviny, sacharidy i vlákninu. Ako dezert sa hodí ovocie ako je ananás či kiwi, ktoré má protizápalové účinky. Vhodným nástrojom na rehydratáciu je mlieko, ktoré zostáva v tele dlhšie ako voda či športový nápoj, a prináša so sebou draslík a sodík, ktoré telo stráca potením počas tréningu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist