InstagramFacebookYoutube
Výživa

Papája – prospeje vášmu telu z vnútra i z vonka

23. decembra 2016
Papája – prospeje vášmu telu z vnútra i z vonka
Papája je chutné tropické ovocie, ktoré sa udomácnilo aj v našich obchodoch. Pochádza z južného Mexika a Strednej Ameriky, ale rozšírila sa už do celého sveta. Ľuďom poskytuje prospešné účinky, či už ide o zdravie alebo estetiku.

Papája je bohatým zdrojom antioxidantov, ako sú karotenoidy, flavonoidy či vitamín C. Obsahuje aj vitamíny B a rôzne minerály, ako napríklad draslík, meď a horčík. Je aj veľmi dobrým zdrojom vlákniny. Jedna stredne veľká papája obsahuje asi 120 kalórií.

Papája sa dá jesť aj samotná bez žiadnej dodatočnej úpravy, ale je to aj veľmi vhodná ingrediencia do šalátov. Ak sa chcete osviežiť, môžete si z nej vytvoriť aj mliečny koktail alebo ovocný džús.

Článok pokračuje pod reklamou


Prospešné účinky papáje

Vďaka svojmu zloženiu podporuje papája náš imunitný systém a posilňuje kosti. Takisto zlepšuje zdravie srdca, prechádza srdcovocievnym ochoreniam a pomáha liečiť hypertenziu. Je prospešná aj pre tráviaci systém a dokáže pomáhať aj pri chudnutí. Niet prekvapením, že patrí medzi činitele, ktoré znižujú riziko obezity a cukrovky.

Papája je užitočná aj vtedy, keď chcete redukovať zápalové procesy v tele, predchádza artritíde (pomáha ju aj liečiť) či zlepšuje zrak. Vedci už tiež zistili, že by mohla znižovať riziko rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva či prostaty. Ak potrebuje dodať energiu, pomôže vám aj s tým. Pomáha aj utlmovať prejavy astmy.

Ak sa nanáša na pokožku, dokáže urýchľovať hojenie rán a popálenín. Funguje aj ako prevencia voči infekciám. Toto tropické ovocie však poteší aj tých, ktorí sa chcú skrášliť. Bojuje totiž proti vráskam a odďaľuje starnutie. Čistí a hydratuje pokožku, bojuje proti akné a tmavým škvrnám na pokožke (lakte, kolená). Nečudo, že ju využíva aj kozmetický priemysel.

Prospešné účinky semien

Aj samotné semená papáje obsahujú vysokú úroveň proteolytických enzýmov, ktoré prispievajú k ich prospešným účinkom. Semená v prvom rade pomáhajú zbavovať telo parazitov, chránia a zlepšujú tráviaci systém. Sú však aj nástrojom liečby cirhózy pečene a dokážu absorbovať prebytočné tuky a cukry.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist