InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning kulturistu XIV. – Johnnie Jackson a chrbát

22. februára 2017

Johnnie Jackson nemusí byť veľkou hviezdou kulturistiky, ale je to známy borec, ktorý si za svoju činnosť zaslúži obdiv. Je skutočným hybridom, keďže sa venuje kulturistike i vzpieraniu. A v oboch sférach dosiahol aj nejeden úspech.

Už štyridsaťšesťročný rodák z New Jersey začal najskôr s kulturistikou a čím bol starší, tým bol lepší. Silové tréningy ho pritom zaujali natoľko, že sa neskôr začal venovať aj vzpieraniu. V roku 2001 sa mu vďaka tomu podaril husársky kúsok, keď stanovil svetový rekord v mŕtvom ťahu v ľahšej váhovej kategórii len tri týždeň predtým, ako vyhral titul na NPC Nationals a stal sa kulturistickým profesionálom.

Jackson sa môže pochváliť nie len vypracovaným, ale aj silným chrbtom. A práve preto sa v tejto časti nášho seriálu pozrieme na to, ako ho precvičuje. Ak si myslíte, že to bude veľkými váhami, tak ste uhádli.

Článok pokračuje pod reklamou


Na začiatku tréningu sú mŕtve ťahy, ktorým venuje spolu so zahrievaciami až šesť sérií. Ostatné cviky už robí len v troch. Postupne ide o zhyby so záťažou, príťahy veľkej činky v predklone, veslovanie na spodnej kladke, sťahovanie hornej kladky k hrudníku a hyperextenzie.

Hybridný tréning chrbta Johnnieho Jacksona
Cvik Série Opakovania
Mŕtve ťahy 4* 6-4
Zhyby 3 20
Príťahy veľkej činky v predklone 3 10
Veslovanie na spodnej kladke 3 10
Sťahovanie hornej kladky 3 10
Hyperextenzie 3 15
* Predtým urobte dve zahriavacie série, pričom druhá je ťažšia ako prvá.

Podobný hybridný prístup pritom môžete využiť aj pri iných partiách. Ak chcete budovať svaly i silu, Jackson odporúča do tréningu zaradiť jeden silový cvik (mŕtve ťahy, drepy, tlaky v stoji) a urobiť ho ako prvý s váhou do šiestich opakovaní. Potom zaraďte do tréningu cviky s vyšším počtom opakovaní (8-12).

zdroj: Muscle&Fitness


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist