InstagramFacebookYoutube
Výživa

Môžete jesť cestoviny aj pri chudnutí?

10. marca 2017
Môžete jesť cestoviny aj pri chudnutí?
Chudnete a milujete taliansku kuchyňu. Život bez cestovín si neviete prezradiť, no z každej strany počúvate, že sa z nich priberá. Poďme si teda zodpovedať otázku, či sa ich skutočne musíte vzdať, ak chcete schudnúť.

Predstavte si modelovú situáciu. Ste v reštaurácii a vyberáte si zdravé jedlo. Vyberiete si kuracie prsia, ale neviete sa rozhodnúť, akú prílohu si vybrať. V ponuke sú pečené zemiaky, cestoviny a hnedá ryža. Mnoho ľudí by cestoviny vyradilo ako prvé. Vyhrala by zrejme hnedá ryža. Viete však, že cestoviny majú z týchto troch možností najnižší glykemický index?

Je nepopierateľné, že pri výbere jedla v diéte sa najviac sleduje jeho kalorický obsah. Dôležitú úlohu však zohráva aj to, aký glykemický index potravina má. Čím je nižší, tým je potravina pri kontrolovaní hmotnosti a chudnutí vhodnejšia.

Článok pokračuje pod reklamou


Vzhľadom na tento poznámok teda prichádza záver, že aj napriek rozšírenému tvrdeniu môžete jedávať cestoviny a stále aj chudnúť. To však neznamená, že by ste ich mali jesť denne. Kľúčové pri chudnutí je mať pod kontrolou porcie jedál, teda aj cestovín.

Ak chcete jesť svoje obľúbené cestoviny a popritom chudnúť, mali by ste sa držať nasledujúcich štyroch rád:

1. Majte pod kontrolou porcie - tak ako už bolo povedané, kľúčové je dávať pozor na množstvo, ktoré zjete. Mnoho ľudí sa cestovinami prejedá. A vtedy je to problém. Na lepšie zasýtenie k nim majte aj zdroj bielkovín.

2. Jedzte ich po cvičení - po intenzívnom cvičení sú cestoviny výborným jedlom na naštartovanie regenerácie bez toho, aby ste si výrazne narušili snahu schudnúť. Aj preto ich často jedávajú aj športovci. Vhodné je ich zjesť do dvoch hodín po cvičení.

3. Pozor na omáčku - rozdiel urobí aj omáčka, ktorú použite. Niektoré obsahujú veľa cukru a kalórií. Najlepšou alternatívou je tá najjednoduchšia – prepasírované rajčiny s cesnakom, bazalkou a trebárs tuniakom, ktorý vám dodá bielkoviny.

4. Vymeňte bežné za celozrnné - celozrnné cestoviny majú o čosi viac živín a zároveň obsahujú o čosi menej kalórií. Sú teda lepšou alternatívou, ktorú by ste mohli zvážiť. Bodujú aj tým, že vás zasýtia na dlhší čas.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist