InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako zastaviť chuť na sladké raz a navždy?

24. marca 2017
Ako zastaviť chuť na sladké raz a navždy?
Chuť na sladké je niečo, čoho by sa chcel zbaviť každý človek snažiaci sa o chudnutie. Mnoho ľudí si vyvinie zvyk zjesť každý deň nejakú sladkosť, pričom ide o potešenie, ktoré im môže spôsobovať komplikácie pri snahe mať svoju hmotnosť pod kontrolou.

Vedci už ukázali, že cukor patrí medzi návykové látky. Zároveň však spôsobuje ochorenia, ktoré sa môžu vyvinúť do obezity, cukrovky i rakoviny. Ak ho eliminujeme zo stravy, budeme mať väčšie šance, že vybudujeme štíhlejšie a zdravšie telo. Ako však zastaviť chuť do jedla raz a navždy?

V prvom rade si musíte uvedomiť, že sladké nie je pre vaše telo potrebné na prežitie a ide len o zlozvyk. Následne vo svojej výžive využite týchto päť stratégií:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Nebojte sa tukov, znížte príjem sacharidov
Dodržiavanie nízko sacharidovej diéty nie je len skvelým spôsobom, ako schudnúť, ale aj cestou, ako sa postupne zbaviť chute na sladké. Denne by ste mali zjesť asi 70 gramov sacharidov, pričom ich zdrojom by mala byť najmä zelenina. Zbavte sa pečiva, bežných cestovín a dokonca aspoň spočiatku dávajte pozor aj na ovocie. Zvyšok diéty bude zložený z väčšieho príjmu bielkovín a nemôžete zabudnúť na tuky. Nemusíte sa ich báť. A samozrejme, musíte byť trpezliví. Kým vás prejde chuť na sladké, môže ubehnúť aj niekoľko týždňov.

2. Využívajte rybí olej
Štúdie ukázali, že pravidelné užívanie rybieho oleja pomôže človeka zasýtiť na dlhší čas, vďaka čomu predchádza chuti na jedlo. Pomáha k chudnutiu, ale aj podporuje činnosť mozgu, srdca a kĺbov. Za všetkým stoja omega-3 mastné kyseliny, ktoré zvyšujú hladinu serotonínu. Ten reguluje váš apetít i náladu.

3. Užívajte L-glutamín
Ak si dáte pred jedlom 500 mg L-glutamínu, bežného doplnku výživy, pomôže vám bojovať s neskoršími chúťkami. L-glutamín je aminokyselina, ktorá vplýva na množstvo funkcií tela a v mozgu pomáha vytvárať chemikálie, ktoré bránia vysielania signálu, aby si vaše telo pýtalo na cukor bohaté jedlá. Tiež je zdrojom energie pre tráviaci systém.

4. Pomôžte si citrónovou šťavou
Raz za čas sa aj pri nízko sacharidovej diéte bez cukru môže stať, že zjete jedlo, ktoré vám rapídne zdvihne hladinu krvného cukru, ktorá potom významne klesne. Táto zmena vedie k únave a pocitu hladu, často k chuti na sladké. V tomto smere vám však môže pomôcť šťava z citróna, ktorá pomáha kontrolovať úroveň krvného cukru i spomaľovať trávenie jedla.

5. Ignorujte diétne nápoje a umelé sladidlá
Ak sa chcete zbaviť cukru vo výžive, sladené nápoje sú automaticky vylúčené. Nie však u každého. Existujú totiž sladené diétne nápoje, ktoré sú pre mnohých spásou, pretože sa v nich nemusí vyskytovať cukor. Obsahujú však umelé sladidlá, ktoré chuť na sladké podporujú a je s nimi spojená nadváha bez ohľadu na to, či samé o sebe nejaké kalórie obsahujú alebo nie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist