InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Doplnky výživy vs. anabolické steroidy

04. októbra 2017
Doplnky výživy vs. anabolické steroidy
Nie je tajomstvom, že športovci v rôznych odvetviach sa snažia získať pred súpermi výhodu, a tak sa obrátia na steroidy, ktoré im s tým pomôžu. Nemusí sa to zdať fér, ale taký je dnešný profesionálny šport.

Pokiaľ ste však kondičným cvičencom, otázka steroidov vás láka hlavne preto, že chcete mať telo bližšie k tomu, čo vidíte vo fitness magazínoch. Otázka potom často znie: vystačím si s doplnkami výživy alebo to risknem so steroidmi?

Odpovedať na túto otázku nie je ľahké. Sú totiž jasné dve veci – anabolické steroidy majú mimoriadne pozitívne výsledky na budovanie sily i svalov, no aj pomerne veľké riziká pre vaše zdravie. Mnoho laikov sa pritom bojí aj suplementov. Preto si dnes tieto dva úplne odlišné pojmy otvorene porovnáme.

Článok pokračuje pod reklamou


Anabolické steroidy

Jasnou výhodou anabolických steroidov je, že fungujú. Fungujú tak, že prinesú rýchle, až neskutočné výsledky. Zvažovať by sa však nemali skôr, ako keď vyčerpáte všetky iné možnosti a máte súťažné ambície. Ideálne by sa mali užívať pod dohľadom doktora.

Vzhľadom na ich potenciálne riziká nie je rozumné, ak po nich siahnu začiatočníci či kondiční cvičenci vo všeobecnosti. Ak sa niekto nevyzná v dávkovaní, môže to mať fatálne následky. Vzhľadom na to, že sa vo väčšine získavajú bočnými uličkami, často si ani nemôžete byť istí, či užívate to, čo by ste užívať mali.

Doplnky výživy

Mnoho neznalých ľudí často súdi osoby užívajúce doplnky výživy, ako keby užívali steroidy. Suplementy sú pritom úplne povolené, dostupné, majú nízke riziká a dodávajú cvičencom menšiu pomoc, ako by mnohí čakali. Predsa – sú to len doplnky.

Doplnky výživy, medzi ktoré sa radia populárne proteíny, kreatín, aminokyseliny či dokonca bežné multivitamíny, spadajú ešte do kategórie naturálnej kulturistiky. Napriek minimálnym rizikám na zdravie majú svoje pozitívne účinky, ak človek správne trénuje a správne sa stravuje. A tiež, ak nemá nereálne očakávania. Prinesú svoje ovocie, ale vyžadujú trpezlivosť.

Streoidy vs. suplementy

V porovnaní účinkov je jasné, že doplnky výživy nebudú mať ani zďaleka také pozitíva ako steroidy, ktoré vám silu i svaly dodajú rýchlejšie. To je jednoducho fakt. Je však dôležité poznamenať, že pre zdravie človeka sú ďaleko vhodnejšie doplnky výživy, ktorých negatívne vplyvy sú minimálne. U steroidov môže ísť pre väčšinu bežných cvičencov o hazard so zdravím.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist