InstagramFacebookYoutube
Tréning

Silový trh alebo premiestnenie. Ktorý cvik uprednostniť?

12. októbra 2017
Silový trh alebo premiestnenie. Ktorý cvik uprednostniť?
Silové premiestnenie alebo silový trh sú dva veľmi efektívne cviky z arzenálu vzpieračov, ale len jeden stačí pre váš silový tréning. Ktorý z týchto dvoch cvikov je lepší? Pokúsime sa na to nájsť odpoveď.

Premiestnenie aj trh patria medzi základné vzpieračské cviky, ktoré sú súčasťou tréningových plánov všetkých vzpieračov so súťažnými ambíciami. Ich popularita však presahuje tento svet silákov a využívajú ich aj iní športovci, či dokonca súťažní alebo kondiční kulturisti.

Jeden cvik je však lepší ako druhý a ani jeden športovec hľadajúci cestu za lepším stavom svojho tela by ho vo svojom tréningu nemal vynechávať. Tvrdí to aj americký tréner a spisovateľ Daniel Camargo.

Článok pokračuje pod reklamou


Určite ste si všimli, že tieto dva cviky sú kópiou jeden druhého. Líšia sa len v konečnej fáze pohybu. Pri premiestnení končí os činky na úrovni ramien nad hrudníkom, pri trhu ju dostávate až nad hlavu s plne vystretými rukami. Ktorý je teda lepší?

„Premiestnenie, bez pochýb,“ tvrdí Camargo pre Muscle&Performance. „Oba cviky precvičujú hornú časť tela, ale počas premiestnenia majú ruky pomerne malú prácu v hornej časti, pretože činka skončí na ramenách.“

Možno by ste si pomysleli, že tým pádom prichádzate o pohyb navyše. Faktom však je, že vďaka tomu je nižšie riziko poranenia, či už svalov rúk alebo strednej časti tela, vrátane krížov. Trh vyžaduje väčšiu pohyblivosť zápästí a ramien, čo môže byť u niektorých jedincov limitujúce.

Ak by ste chceli predsa len chceli ovládať aj cvičenie trhu, najskôr by ste sa mali naučiť perfektne techniku premiestnenia. Vďaka tomu si osvojíte aj mechaniku a techniku, ktorá sa uplatní aj v prípade trhu.

Camargo odporúča, aby ste premiestnenie cvičili dvakrát týždenne a na začiatku tréningu, kedy ste najsilnejší, najsviežejší a najkoncentrovanejší. Ak chcete budovať kondíciu, hmotu a vytrvalosť, mali by ste robiť šesť až osem opakovaní. Ak chcete budovať silu, robte len jedno až dve opakovania. Mali by ste urobiť štyri až šesť sérií po tom, čo sa dôkladne zahrejete.

Tréner tiež poskytol pár rád, pokiaľ ide o cvičenie silového premiestnenia:

1. Chodidlá by ste mali mať na začiatku presne pod bedrami a tie o trochu vyššie ako kolená. Chrbát vystretý, hrudník vypnutý hore.
2. Počas celého pohybu by mala byť činky blízko tela – optimálne iba jeden centimeter od neho.
3. Chodidlá by mali stratiť kontakt s podlahou vtedy, keď je činka na ceste medzi štvorhlavým stehenným svalom a bedrovou kosťou pri vystieraní nôh. Toto načasovanie vás nevyhodí z rovnováhy a umožní maximálny výkon.
4. Pri návrate chodidiel na zem dopadnú širšie ako sú vaše bedrá.
5. Os činky by mala „odpočívať“ na vašich ramenách a kľúčnej kosti, pričom ruky nerobia viac, ako zaisťujú, že zostane na mieste.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist