InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Trápi vás nomofóbia? Tieto príznaky ju odhalia

15. decembra 2017
Trápi vás nomofóbia? Tieto príznaky ju odhalia
Možno ste o nej ešte nepočuli, no možno ňou trpíte – nomofóbia. Prinášame vám osem príznakov, ktoré odhalia, či touto modernou poruchou trpíte.

Mnoho ľudí žartuje o svojej posadnutosti mobilným telefónom, no odborníci varujú, že tento trend prerastá do nezdravej závislosti. Vo Veľkej Británii pre ňu vznikol aj názov – zo spojenia „no mobile phone“ (v preklade: žiaden mobilný telefón) vznikol termín nomofóbia.

Či touto nezdravou posadnutosťou trpíte, môže prezradiť aj nasledujúcich osem príznakov:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Neustále ho kontrolujete - pravidelne siahate do vrecka alebo batohu, či tam stále máte svoj mobilný telefón. Niekedy sa vyplašíte, keď tam nie je a po chvíli si uvedomíte, že ho máte v druhej ruke. Následne kontrolujete, čo je nové na sociálnych sieťach.

2. Mávate ho v snoch - sníva sa vám o mobilnom telefóne, o tom, že sa vám pokazil, o tom že od vás uteká a vy ho naháňate. Sníva sa vám o ňom v dobrom aj v zlom, pomerne často.

3. Ste stratení, keď ho nemáte - keď si ho niekde zabudnete alebo sa vám vybil, začnete byť nepokojní a podráždení, neviete čo si bez neho počnete vo voľnej chvíli. Ak ste ho mali pri sebe a nemôžete ho nájsť, ste agresívni voči osobám na blízku a dokonca ich obviňujete, že vedia, kde je a nechcú vám to prezradiť.

4. Nemôžete bez neho zaspať - musíte ho mať na nočnom stolíku a pred spaním si prezrieť správy, zahrať hry alebo overiť stav batérie. V prípade potreby nabitia sa ochotne, bez problémov postavíte a zapojíte do nabíjačky (na rozdiel od situácie, kedy musíte ísť napríklad na záchod alebo zhasnúť svetlo).

5. Je centrom vašej komunikácie - najčastejšie komunikujete cez mobilný telefón alebo ho zapájate do reálnych rozhovorov – spomínate ho, vyhľadávate na ňom dôkazy, ktoré podporia vaše argumenty, ukazujete na ňom fotky, nové aplikácie a podobne.

6. Porušujete stanovené zákazy - keď ste na mieste so zákazom vstupu s mobilným telefónom, aj tak si ho tam vezmete a neodoláte pokušeniu sledovať, či vám niekto nenapísal.

7. Kontrolujete dostupnosť wifi pripojenia - keď idete do reštaurácie alebo kaviarne, medzi prvými vecami vás zaujíma dostupné wifi pripojenie a heslo doň.

8. Musíte sa preň vrátiť - ak si zabudnete telefón doma, vrátite sa preň aj keď už nie ste blízko domova. Neviete si predstaviť, že by ste bez neho niekam išli.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist