InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Čo je to svalová pamäť?

20. augusta 2023
Čo je to svalová pamäť?
Sedliacky rozum nám hovorí, že ak pravidelne a dlhodobo posilňujeme a potom na niekoľko týždňov prestaneme, tak začneme strácať svalovú hmotu a prídeme o pokroky, ktoré sme urobili. V skutočnosti to však nemusí byť až taká katastrofa. Existuje tu totiž svalová pamäť.

Ak by ste aj o svalové objemy prišli, stačilo by sa vrátiť k cvičeniu a pomerne ľahko by ste stratené pokroky získali naspäť. Je to, akoby si svaly pamätali, kde ste prestali. Tento fenomén dostal pomenovanie svalová pamäť.

V skutočnosti však nejde o pamäť zabudovanú vo vašich svaloch. Vo vašich svaloch nie je miesto, kde sa ukladajú spomienky na objemy, ktoré svaly mali. Tieto spomienky sú uložené, tak ako všetky ostatné, v mozgu.

Článok pokračuje pod reklamou


Je to skoro ako jazda na bicykli – raz sa ju naučíte a už ju nezabudnete. Nemusíte sa bicyklovať pokojne aj dekády, ale keď sa následne posadíte na bicykel, budete sa vedieť bicyklovať. Funguje to, či ide o korčuľovanie, surfovanie alebo iné činnosti.

V mozgu sa uloží to, čo pravidelne opakujete. Na tomto princípe funguje aj svalová pamäť. Mozog si nepamätá len to, že ste pravidelne dvíhali činky. Pamätá si aj to, akým spôsobom dochádzalo k vybudovaniu svalovej hmoty. Nemusíte teda objavovať cestu, už na nej ste a preto ide všetko ľahšie.

K tomuto pojmu sa mnohí ľudia stávali skepticky, ale už aj vedci dokázali, že svalová pamäť existuje a ide o druh procedurálnej pamäte.

Táto pamäť však so sebou prináša aj problémy. Ak ste sa totiž v minulosti naučili robiť napríklad drepy so zlou technikou, aj po návrate a uvedomení si chýb, sa len s ťažkosťami budete vyhýbať tomu, že budete pri technike cvičenia zachádzať na nesprávnu koľaj. Ak ste teda robili chybu predtým, budete ju robiť aj teraz.

Samozrejme, dá sa to všetko napraviť, ale je to mimoriadne ťažké. Musíte si chybu uvedomiť a koncentrovať sa na každý pohyb. V každej sérii, v každom tréningu počas dlhého obdobia. Aj preto je dôležité sa naučiť cviky vykonávať správne hneď v začiatočníckej fáze. V tom môže pomôcť dobrý osobný tréner.

Letný režim, pôvodne z 28.01.2018.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist