InstagramFacebookYoutube
Výživa

Zmeny vo výžive, ktoré vás ochránia pred chronickou únavou

30. januára 2018
Zmeny vo výžive, ktoré vás ochránia pred chronickou únavou
Ak máte problém dostať pod kontrolu chronickú únavu, možno vám pomôže, keď trochu upravíte svoju výživu. Pred fyzickým i mentálnym vyčerpaním vás môže ochrániť nasledujúcich päť zmien.

Tieto zmeny nebudú fungovať ako zázrak zo dňa na deň. Musíte si ich osvojiť ako nový životný štýl a postupne uvidíte zlepšenie. Dodajú vám do života novú energiu.

1. Pite veľa vody
Dokonca aj mierna dehydratácia spôsobí, že sa budete cítiť mentálne unavení. Potrebujete piť dostatočné množstvo vody, aby sa z tela ľahšie dostávali toxíny a zlepšila sa efektívnosť krvného obehu. Všeobecným odporúčaním je piť aspoň osem pohárov vody denne, no v závislosti od mnohých faktorov jej môžete potrebovať viac alebo menej.

Článok pokračuje pod reklamou


Pozri aj: Desať jednoduchých spôsobov, ako piť viac vody

2. Konzumujte zdravé tuky
Chronická únava je spojená s vysokou úrovňou zápalových procesov. Zlé tuky ich podporujú, dobré ich však pomáhajú utlmiť. Tiež sa trávia pomaly, takže telu dodávajú dlhšie a pozvoľne energiu. Zdrojom takýchto tukov sú napríklad orechy, avokádo, divoký losos, olivový olej.

3. Jedzte viac jedál bohatých na vitamíny B
Jedzte viac jedál bohatých na vitamín B12 a kyselinu listovú, a vaše bunky dostanú dostatok kvalitnej energie, aby fungovali efektívne. Tým sa u vás znížia prejavy únavy. Koľko ich potrebujete prijať, by ste sa mali poradiť s doktorom. Ich výbornými zdrojmi sú vajcia, ryby (vitamín B12), zelená listová zelenina, brokolica, citrusové plody (folát). Názor doktora je dôležitý preto, lebo krvné testy ukážu aj to, či máte dostatok enzýmov na ich efektívne absorbovanie.

4. Nahraďte spracované sacharidy komplexnými
V spracovaných sacharidoch sa nachádzajú zrná, ktoré prechádzajú množstvom procesov, ktoré ich oberajú o cenné živiny. Ak chcete teda kupovať pečivo, cestoviny či ryžu, voľte komplexné celozrnné druhy, ktoré nezvýšia a následne neznížia tak rapídne úroveň krvného cukru ako biele alternatívy. Komplexné sacharidy vám budú dodávať energiu pozvoľna a dlhšie.

5. Znížte príjem kofeínu
Možno to znie kontraproduktívne, ale nie je to tak. Áno, kofeín a káva sú zdrojom energie a vedia vás nabudiť, ale po čase ich účinok vyprchá a vaša únava sa rapídne zvýši. Preto budete prijímať ďalšie šálky, až ich bude priveľa a telo bude reagovať podráždením a únavou. Ak teda kávu pijete často, znížte jej príjem. Ak pijete občasne, skúste to aj bez nej a ponechajte si ju ako zálohu pre výnimočné situácie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist