InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Maximalizujte účinky tréningu stravou po cvičení

Autorka: Lucka  /   03. februára 2018
Maximalizujte účinky tréningu stravou po cvičení
To, čo konzumujete po vašom tréningu, je rovnako dôležité ako to, čo jete pred ním a počas neho. A neplatí to len pre mužov. Správna potréningová výživa pomáha zefektívňovať cvičenie aj ženám.

V posilňovni pracujete tvrdo, a tak by bola škoda, ak by vaše úsilie nebolo pretavené do výsledkov čo najefektívnejšie. A v tomto zohráva kľúčovú úlohu práve strava. Vaše úsilie nekončí len dostatkom vody a potréningovými suplementami.

Počas intenzívneho cvičenia vyčerpávate zásoby glykogénu, ktoré potrebujete doplniť. Takisto počas cvičenie dochádza k mikroskopickým (želaným) poškodeniam svalov, ktoré je treba zaceliť. Preto je strava po cvičení dôležitá.

Článok pokračuje pod reklamou


Čo treba jesť po tréningu?

Cieľom každého potréningového jedla by malo byť podporiť regeneráciu po fyzickej záťaži a tým pádom aj rast sily a svalov. Tento cieľ najlepšie splní jedlo, ktoré obsahuje sacharidy a bielkoviny v pomere 2:1, pričom bielkovín by malo byť 20 až 30 gramov.

Pohodlne sa tento cieľ dá splniť proteínovým nápojom obohateným o jednoduché sacharidy, ale môžete uprednostniť aj jedlo, ktoré vám dá aj pocit uspokojenie zo samotného jedenia. Vhodné sú napríklad: tuniak s celozrnným pečivom, kuracie prsia s hnedou ryžou alebo sladkým zemiakom, vajcia s celozrnným pečivom, ovsená kaša obohatená o srvátkový proteín s kúskami banánu či grécky jogurt s ovocím.

Kedy treba jesť, aby to bolo najúčinnejšie?

Vaše telo chce začať s regeneráciou po tréningu v momente, kedy docvičíte. Preto, aby bolo zaceľovanie svalových trhlín a obnovovanie glykogénu čo najefektívnejšie, aj vy musíte jesť hneď po cvičení. Nemusíte však stresovať a naháňať sa za každou sekundou.

Podľa niekoľkých výskumov máte 60 minút a podľa jedného nedávneho dokonca 90 minút na to, aby ste telu dali všetko, čo potrebuje počas tzv. anabolického okna, kedy sa živiny spracujú efektívnejšie. To vedie aj k obnove svalstva, k jeho rastu a k rastu sily.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist