InstagramFacebookYoutube
Výživa

12 vecí, ktoré sa stanú vášmu telu, keď zjete vajcia

09. marca 2018
12 vecí, ktoré sa stanú vášmu telu, keď zjete vajcia
Vajcia môžu byť tým najľahším, najlacnejším a najvšestrannejším zdrojom bielkovín. Okrem vplyvu na budovanie a udržovanie svalovej hmoty však majú význam aj pre vaše zdravie. Sú plné aminokyselín, antioxidantov a železa.

Mnoho ľudí konzumuje len bielka, ale jedzte vajcia celé. V žĺtkoch totiž nájdete najviac cenných živín a dokonca obsahujú cholín, ktorý sa spája s podporovaním chudnutia. Celé vajcia majú týchto 12 vplyvov na ľudské telo:

1. Podporujú imunitný systém - jedno vajce obsahuje asi štvrtinu odporúčaného denného príjmu selénu, ktorý podporuje imunitný systém a reguluje hormóny štítnej žľazy. Selén je nevyhnutný najmä pre deti.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zlepšíte stav vášho cholesterolu - vysoký cholesterol je zlý a vajcia ho obsahujú veľa. Obsahujú však ten dobrý typ, ktorý potláča nepriaznivé účinky toho zlého. Preto stav vášho cholesterolu zlepšujú.

3. Znižujú riziko srdcovocievnych ochorení - vzhľadom na obsah dobrého cholesterolu sú vajcia prospešné aj v znižovaní rizika srdcovocievnych problémov.

4. Podporujú vašu energiu - vajcia obsahujú veľa vitamínu B2, ktorý pomáha premieňať jedlo efektívnejšie na energiu.

5. Zlepšujú stav pokožky a vlasov - vitamíny B sa postarajú o to, že vaša pokožka, vlasy, oči i pečeň budú zdravšie. Zaistia tiež správne fungovanie nervového systému.

6. Chránia váš mozog - vajcia obsahujú cholín, ktorého nedostatok vedie k neurologickým poruchám a k znižovaniu kognitívnych funkcií človeka.

8. Udržujú vás naživo - vajcia obsahujú všetkých 9 aminokyselín, ktoré si telo nevie vytvoriť samo a ktoré sú nevyhnutné pre jeho prežitie.

8. Znižujú stres a napätie - spomínané aminokyseliny majú pozitívny vplyv aj na vaše mentálne zdravie. Najmä lyzín má pozitívny vplyv na znižovanie stresu a napätia.

9. Chránia vaše oči - vajcia obsahujú antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči pred degeneráciou. Nachádzajú sa len v žĺtku!

10. Posilňujú kosti a zuby - vajcia sú výborným zdrojom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a zubov. Podporuje absorpciu vápnika.

11. Efektívne vás nasýtia - vďaka kvalitným bielkovinám vás dokážu vajcia dobre nasýtiť. Znižujú chuť do jedla, a tak prispievajú k udržovaniu zdravej hmotnosti.

12. Podporujú chudnutie - nie len udržovať váhu, ale aj chudnúť môžete vďaka vajciam. Jedna štúdia ukázala, že počas ôsmich týždňov dokázali ľudia raňajkujúci vajcia schudnúť o 65 % viac svojej hmotností ako tí, ktorí mali na raňajky pečivo.

Zdroj: msn


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist