InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tieto jedlá by do úst pravý športovec nedal

17. apríla 2018
Tieto jedlá by do úst pravý športovec nedal
Skutoční profesionálni športovci vedia, že to, čo jedia, do významnej miery ovplyvňuje ich formu a výkonnosť. Aby získali pred konkurentmi výhodu, vyhýbajú sa jedlám s minimálnym nutričným úžitkom.

Chcete byť výkonnejší alebo chcete mať tehličky? Potom sa inšpirujte športovcami, vsádzajte na zdravé jedlá s kvalitnými živinami a určite sa vyhnite konzumácii nasledujúcich jedál a nápojov:

1. Instantné polievky - ich príprava je primitívne jednoduchá, ale ide o spracované jedlo s vysokým obsahom sodíka. Ten síce telo športovca potrebuje, ale nie v prehnane veľkom množstve. Navyše, nie je nič lepšie ako riadna polievka.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Ryžové chlebíky - majú reputáciu zdravého pokrmu vhodného do diéty. Nemajú veľa kalórií, ale tie, ktoré obsahujú, majú veľmi malú výživovú hodnotu. Glykemický index je tiež veľmi vysoký.

3. Cereálie a aj granola - cereálie obsahujú cukry alebo umelé sladidlá a často aj farbivá. Na tom nie je nič dobré. Navyše, obsahujú veľa kalórií. Mohla by ich nahradiť granola? Tá je síce zdravá a plná vlákniny, ale len, ak jej prijmete nanajvýš štvrtinu šálky. Navyše, často obsahuje nepotrebný cukor a tuky. Preto jej negatíva u športovcov prevážia pozitíva.

4. Biele pečivo a cestoviny - v malej miere neuškodia, ale nie sú ideálnym pokrmom, pretože neobsahujú vlákninu a cenné živiny. Zvyšujú pritom hladinu inzulínu a podporujú pokles energie a nárast hmotnosti. Celozrnné alternatívy sú lepšie.

5. Pukance z mikrovlnky - sú plné nezdravých tukov, majú nezdravú hladinu sodíka a v niektorých prípadoch obsahujú aj chemikálie z použitého balenia. Dobrou správou však je, že ak si ich urobíte v hrnci s malým množstvom kokosového oleja, môžu byť pre vás dobrým pokrmom.

6. Energetické a proteínové tyčinky - na jednu stranu obsahujú to, čo by športovec potreboval, no na druhú stranu aj to, čo mu škodí – veľa cukrov a nezdravých tukov.

7. Diétne a športové nápoje - diétne nápoje obsahujú veľa cukrov a umelých sladidiel. Neponúkajú žiadne prospešné účinky a majú negatívny vplyv na zdravie a kontrolu hmotnosti. Športové nápoje sa zase hodia len pre prípad, že robíte veľmi dlhý a náročný tréning. Obsahujú množstvo cukrov, a tak je lepšie, keď športovci získavajú vodu a živiny z iných zdrojov.

8. Alkohol - alkohol spomaľuje regeneráciu svalov, ovplyvňuje motorické schopnosti, znižuje silu a výkonnosť pri šprintoch. Takisto podporuje dehydratáciu a oslabuje imunitný systém.

9. Ovocné šťavy - sú lákavé, pretože sú chutné a obsahujú veľa vitamínov a minerálov. Takisto v nich nájdete aj veľké množstvo cukrov, ktoré sa v tekutej forme dostávajú k pečeni veľmi rýchlo. Navyše, väčšina cenných živín je vo vrstve pod šupkou, a tak sa väčšina z nich do šťavy ani nedostane.

10. Jedlá bez bielkovín - športovci potrebujú bielkoviny a vedia, že ich musia prijímať z každého jedla. Ich obsah v každom jedle udržiava balans, pomáha kontrolovať krvný cukor a zvyšuje nasýtenie.

11. Dressingy na šaláty - šaláty sú excelentnou voľbou do vašej výživy, ale nie s tučnými kalorickým dressingami plnými cukrov. Namiesto nich stavte na istotu – na olivový olej. Dochutiť si šalát môžete aj rôznymi koreninami.

12. Ochutené jogurty - sú chutnejšie ako biele neochutené, ale obsahujú veľa cukrov. To vám zabráni v nadobudnutí vyrysovanej postavy a spôsobí rýchly nárast cukru v krvi, čo ovplyvní vašu energiu.

13. Balená šunka - balená šunka je plná sodíka a dusičnanov, ktoré zachovávajú jej farbu a čerstvosť. Jej častým príjmom zvyšujete riziko srdcovocievnych ochorení.

14. Slané praclíky - chýba im zdravá vláknina a tuky, takže aj po skonzumovaní polovice balenia ste stále nenasýtení. Obsahujú pritom veľa kalórií a sodíka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist