InstagramFacebookYoutube
Zdravie

8 jedál a nápojov, ktoré sú pre zuby horšie ako cukríky

27. apríla 2018
8 jedál a nápojov, ktoré sú pre zuby horšie ako cukríky
Pokiaľ ide o zuby, cukríky sú postrachom. A keď ide o deti, dvojnásobným. V tomto smere majú tieto sladké pokušenia zlé renomé, no pre vaše dentálne zdravie existujú vo výžive aj väčšie riziká.

Mnoho ľudí si myslí, že za kazmi je cukor. Skutočným vinníkom sú však kyseliny. Tie vylučujú aj baktérie, ktoré máte v ústach a ktoré sa živia cukrom. Nakoniec sú teda pre vaše zuby horšie ako cukríky aj tieto jedlá a nápoje:

1. Slané rybky - toto malé sladko-slané pečivo miluje veľa ľudí a tí si už určite niekedy všimli, že sa ľahko lepí na zuby a jazyk. Vďaka tomu môžu baktérie pôsobiť na zuby dlhšie, ako pri cukríkoch.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Slané tyčinky či krekry - ide o vysoko spracované sacharidy, ktoré obsahujú ingrediencie zvyšujú nie len glykemický index, ale aj kazovosť zubov. Často pritom zostávajú v medzizubnom priestore.

3. Grapefruit - grapefruit je veľmi kyslé ovocie. Jeho kyselina poškodzuje zubnú sklovinu vo veľmi rýchlom tempe. Preto by ste si mali po tomto ovocí minimálne prepláchnuť ústa.

4. Sušené ovocie - obsahuje cukor vo veľmi koncentrovanom množstve, správa sa v ústach ako lepkavý karamel a umožňuje baktériám dlhšie hodovať na cukre a vylučovať na zuby kyselinu.

5. Cukríky proti kašľu - horšie ako samotné cukríky sú cukríky proti kašľu, ktoré v ústach zostávajú dlhšie a keďže sú vyrobené tiež z cukru, dlhšie aj vystavujú zuby riziku.

6. Káva - pri káve väčšine ľudí napadne najmä zafarbenie zubov. Okrem neho však káva obsahuje kyselinu taninovú, ktorá poškodzuje zubnú sklovinu a zvyšuje riziko zubného kazu. Čím dlhšie kávu pijete, tým horšie.

7. Diétne nápoje - neobsahujú síce toľko cukrov ako bežné sladené nápoje, no väčšinou obsahujú viac kyseliny fosforečnej, ktorá neprospieva sklovine vašich zubov.

8. Ľadový čaj vo fľaši - populárne ľadové čaje majú pH okolo 2,97, čo je porovnateľné s kyslosťou octu. Hladinu pH si môžete zmerať vo všetkom, čo jete a pijete testovacími prúžkami. Ideálne je, ak sa čo najviac priblížite k ph 7,00.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist