InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako z vás posilňovanie urobí lepšieho cyklistu?

07. mája 2018
Ako z vás posilňovanie urobí lepšieho cyklistu?
Ak patrí cyklistika medzi vaše obľúbene športy a pravidelne sa jej venujete, možno by vás zaujímalo, aké výhody by malo, ak by ste začali posilňovať s cieľom zlepšiť sa v jazde na bicykli. My vám ich v tomto článku odhalíme a prinesieme aj vhodné cviky pre cyklistov.

Nie je nič nezvyčajné, že najlepšou cestou na zlepšenie svojich cyklistických výkonov je pravidelne a dlho jazdiť na bicykli. Prispeje to k vybudovaniu odolného tela, ale pridaním silového tréningu telo zosilnie efektívnejšie a pomôže z vás urobiť výkonnejšieho cyklistu.

Okrem toho, že si vhodných tréningovým prístupom môžete zlepšiť silu, vytrvalosť a výkonnosť, taktiež si posilnite všeobecné zdravie. Telu dodáte iné impulzy na rast ako tie, na ktoré si už dlhým bicyklovaním zvyklo. Zároveň účinnejšie obmedzíte riziko zranení.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako cyklista môžete k trénovaniu v posilňovni pristupovať troma spôsobmi:

1. Tradičným posilňovaním – klasickým posilňovaním s cvikmi zameranými na posilnenie svalov si posilnite nie len svaly, ale aj väzivá, vďaka čomu budú lepšou oporou pri vašich výkonoch. Svaly zároveň využijú menej kyslíka, vďaka čomu bude vaša práca na bicykli efektívnejšia.

2. Plyometrickým cvičením – pod pojmom plyometrický cvik sa rozumie cvik, pri ktorom pracujete dynamicky a výbušne, teda skáčete, odrážate sa rukami alebo šprintujete. Takéto cvičenie tiež zefektívňuje vašu prácu na sedadle, ale pomáha aj zlepšovať vašu vytrvalosť a akceleráciu.

3. Intervalovým tréningom – vysoko intenzívny intervalový tréning je krátky, ale efektívny. Prakticky má vplyv na silu svalov i ich vytrvalosť. Absolvovať ho pritom môžete aj za 20 minút.

Ak ste už presvedčení o tom, že by ste mali začať dopĺňať cyklistiku o posilňovanie, pre začiatočníkov sú vhodné nasledujúce cviky, ktoré stále postačia aj pre pokročilých cvičencov: doska (plank), kľuky, zhyby, výpady, drepy s výskokom, rumunský mŕtvy ťah, výstupy a výskoky na lavičku/švédsku bedňu, dvíhanie bedier (na fitlopte), vtáčí pes (bird dog). Koľko opakovaní je tak akurát? 12-20, u zhybov aj menej (cieľ by mal byť aspoň 5-6), u dosky 30-60 sekúnd.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist