InstagramFacebookYoutube
Suplementy

10 dôvodov, prečo potrebujete kreatín

16. mája 2018
10 dôvodov, prečo potrebujete kreatín
Keď sa povie kreatín, takmer každému ako prvé v súvislosti s týmto doplnkom výživy napadne naberanie svalovej hmoty a sily. Mnohí možno vedia aj to, že telu dodáva energiu a pomáha aj spaľovať tuky. Jeho prospešné účinky však nekončia len pri tom.

Kreatín má pre vás mnoho prospešných účinkov. Nejde pritom len o tie, ktoré prospievajú vášmu cvičebnému úsiliu. Ak neveríte, že môže byť pre vás užitočným doplnkom, pozrite sa na desať účinkov, ktoré už potvrdili aj vedecké štúdie:

1. Zväčšuje svalovú hmotu - to je samozrejmá výhoda. Účinky na rast svalov sú pritom overené množstvami rôznych výskumov. Samozrejme, ani kreatín nie je zázrakom a je treba aj dobre jesť a kvalitne cvičiť.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Podporuje svalovú silu - kreatín zvýši vašu silu, a tak dokážete urobiť o jedno opakovanie navyše, či dvihnúť o čosi ťažšiu váhu. Zlepšuje aj silu u ľudí, ktorí trpia svalovou dystrofiou.

3. Zvyšuje energiu - kreatín podporuje regeneráciu ATP, čo je látka, ktorá podporuje činnosť buniek vo vašom tele. Znamená to, že vaše svaly budú mať viac energie na blížiace sa fyzické výzvy.

4. Zlepšuje výkonnosť - športovci využívajú kreatín nie kvôli svalovej hmote, ale najmä pre jeho schopnosť zvyšovať anaeróbnu výkonnosť. Jedna zo štúdií pritom prišla na to, že tento efekt je badateľný aj bez kombinácie kreatínu so sacharidmi.

5. Pomáha spaľovať tuky - okrem budovania, dokáže kreatín aj ničiť. Samozrejme, nie doslovne. Pomáha však spaľovať tukové bunky, pretože zvyšuje metabolizmus.

6. Zvyšuje hustotu kostí - kreatín zlepšuje hustotu kostí a celkovo zdravie kostry tela. Účinky znásobuje, ak sa jeho užívanie doplní o pravidelné cvičenie. Pomáha teda predchádzať aj osteoporóze.

7. Podporuje činnosť mozgu - prospešné účinky nie sú len fyzického rázu. Kreatín monohydrát pomáha aj mentálnej stránke vášho bytia. Austrálska štúdia preukázala, že krátkodobo podporuje pamäť a kognitívne funkcie, ktoré viedli k lepším výsledkom v inteligenčnom testovaní. Pomáha aj v boji s depresiou.

8. Zvyšuje glukózovú toleranciu - Kanaďania zistili, že kreatín môže zvýšiť toleranciu tela na glukózu, keď sa kombinuje s bielkovinami a aktívnym životným štýlom. Výsledky by mohli byť pozitívne pre cukrovkárov, no zatiaľ neboli v tejto oblasti zrealizované žiadne dlhodobé štúdie.

9. Spomaľuje prejavy starnutia - kreatín u starnúcich ľudí spomaľuje degeneráciu svalovej hmoty a takisto obmedzuje prejavy mentálneho starnutia tým, že podporuje činnosť mozgu.

10. Zlepšuje stav svalov u vegetariánov - kreatín je doplnok výživy, z ktorého môžu ťažiť veľmi aj vegetariáni. Tí ho majú v tele prirodzene menej, a preto jeho príjem zo suplementu vykompenzuje jeho úbytok pre absenciu mäsa v ich strave.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist