InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prečo z nízkotučných jedál priberáte?

18. mája 2018
Prečo z nízkotučných jedál priberáte?
Viacerí ľudí robia tú chybu, že hľadajú odpoveď na svoje problémy s chudnutím v nízkotučných jedlách. Avšak, ak z rovnice vyradíme ovocie a zeleninu, tento druh jedál vám k chudnutiu nepomôže a dokonca podporuje ukladanie tukových zásob!

Je dôležité pochopiť, prečo si väčšina ľudí myslí, že konzumácia jedál, ktoré obsahujú malo tukov, je jedným z najlepších spôsobov, ako podporiť proces chudnutia. Je tiež dôležité vedieť, ako nízkotučné alebo odtučnené jedlá bránia chudnutiu a podporujú ukladanie tukov.

Tieto druhy jedál sa vo veľkom začali propagovať v strede 80. rokov minulého storočia po tom, čo sa začalo hovoriť, že za priberaním stoja tuky v jedlách. Túto teóriu neskôr vedci popreli, no tieto potraviny sa pre čoraz lepší marketing stali ešte populárnejšie ako kedykoľvek predtým.

Článok pokračuje pod reklamou


Nanešťastie, takýmto spôsobom sa celosvetová epidémia nadváhy a obezity len podporila. Ľudia navyše začali byť frustrovaní a čudovali sa, že nechudnú. Okrem psychických problémov však prichádzali aj fyzické, ktoré súviseli s nízkym príjmom tukov.

Sú dva základné dôvody, prečo nízkotučné jedlá podporujú priberanie

Je niekoľko dôvodov, prečo namiesto chudnutia budete pri konzumácií nízkotučných jedál priberať. Dva z nich dominujú:

1. Výrobcovia v nízkotučných jedlách zvyšujú obsah cukrov
Keď dochádza k odstráneniu tukov z jedla, utrpí tým chuť a konzistencia samotného pokrmu. To sa odzrkadlí na nízkom predaji. Producenti to však nechcú, a tak jedlá obohacujú o rôzne druhy cukrov, ktoré zlepšujú chuť, ale zvyšujú aj kalorickú hodnotu jedla.

2. Nízkotučné jedlá majú vyšší glykemický index
Vďaka uberaniu tukov a pridávaniu cukrov sa zvyšuje aj glykemický index potraviny. Čím je vyšší, tým väčší vplyv má na úroveň krvného cukru a hladinu inzulínu. Tie chcete mať pri chudnutí stabilné, pretože ich dramatické výkyvy spôsobujú aj výkyvy energie a podporujú chuť do jedla.

Aj v súčasnosti veľa ľudí verí, že nízkotučné jedlá sú odpoveďou na ich trápenie s chudnutím. Treba si však uvedomiť, že telo potrebuje všetky tri makroživiny – bielkoviny, sacharidy a tuky, aby fungovalo správne a teda optimálne aj spaľovalo tuky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist