InstagramFacebookYoutube
Tréning

Aká je pravda o sťahovaní hornej kladky?

24. mája 2018
Aká je pravda o sťahovaní hornej kladky?
Sťahovanie hornej kladky je veľmi populárnym cvikom na rozvoj chrbtového svalstva. Existujú pritom dve základné alternatívy – sťahovanie kladky k hrudníku alebo sťahovanie kladky za hlavu. Pozrieme sa na to, ktorá možnosť je efektívnejšia.

A nezabúdame na rôzne druhy úchopov? Na tie veru tiež nezabudneme. A viete čo? Ním aj začneme.

Vedci (Lusk a kolektív)pomocou merania elektrických impulzov v svaloch bicepsov, trapézov a najširšieho svalu chrbta zisťovali, ktorá šírka poskytne najviac stimulu pri využití váhy predstavujúcej 70 % maxima pre jedno opakovanie. Okrem šírky sa skúmal aj vplyv pozície rúk. Buď sa tyč držala nadhmatom alebo podhmatom.

Článok pokračuje pod reklamou


Výsledky? Latissimy boli aktivované rovnakou mierou pri širokom úchope i pri užšom úchope (asi na šírku ramien). Na rozvoj najširšieho chrbtového svalu však rozdielne vplývalo uchopenie – nadhmat (smerovanie dlení od tela), vyhral. Na bicepsy a trapézy zmena úchopu nemala žiaden významný vplyv.

No a teraz poďme na tu možno zaujímavejšiu otázku. Je lepšie robiť príťahy k hrudníku alebo za hlavu? Mnoho ľudí sa druhej alternatíve vyhýba z obavy zranenia ramien a vo všeobecnosti je uprednostňovaná tá prvá. Je aj skutočne lepšia?

Jedna vedecká štúdia (Sperandei a kolektív) si zobrala do parády obe alternatívy a pridala k ním aj príťahy s veslovacím obojručným adaptérom v tvare „V“. Opäť sa skúmala stimulácia svalov, tentokrát s váhou na úrovni 80 % maxima pre jedno opakovanie.

Nakoniec sa zistilo, že všetky tri alternatívy aktivovali najširší sval chrbta rovnako. Príťahy hornej kladky k hrudníku aktivovali aj hrudník, ale príťahy kladky za hlavu aktivovali hrudník a aj zadnú časť ramien. Ak však ide o tréning chrbta, tie môžeme ignorovať. Keď prišlo na celú hornú časť chrbta, o čosi lepšie výsledky mali predsa len príťahy k hrudníku.

Aké ponaučenie si z toho zobrať? Ak chcete čo najefektívnejšie precvičiť svoj chrbát, vrátane najširšieho svalu chrbtového, využívajte úchop nadhmatom, šírku si zvoľte podľa toho, čo vám je najpohodlnejšie, a tyč priťahujte k hrudníku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist