InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Kľúč k dlhovekosti neleží v posilňovni ani v kuchyni

27. mája 2018
Kľúč k dlhovekosti neleží v posilňovni ani v kuchyni
Nedávna štúdia Washingtonovej univerzity z amerického St. Louis prišla k zaujímavému záveru – cestou k dlhovekosti nie je posilňovňa ani zdravá strava. Rozdielový faktor je úplne iný.

Ľuďom sa odporúča pravidelne cvičiť a zdravo sa stravovať, ak sa chcú dožiť vysokého veku. A hoci to je užitočná rada, americkí vedci zistili, že rozhodujúce je vaše „vyššie volanie“. Ľudia s jasným zmyslom v živote žijú dlhšie.

Ide u ľudí, ktorí majú svoje ciele a ktorí sa starajú o svoje telo – žijú zdravší životný štýl, konzumujú viac zeleniny, pravidelne sa hýbu, venujú dôraz zubnej hygiene a prevencii rôznych ochorení.

Článok pokračuje pod reklamou


Podľa Patricka Hilla z Washingtonovej univerzity sa pod „vyšším volaním“ môže rozumieť nutkanie robiť každý deň aktivity, ktoré sú pre človeka zmysluplné a ktoré mu dávajú v živote určité smerovanie a dôvody, prečo v nich pokračovať.

Iným spôsobom, ako môžeme takéto správanie charakterizovať, je mať určitý životný cieľ, ktorý vedie k organizácii života a vytváraniu si výziev v podobe cieľov, manažovaniu svojho správania a dodávaniu pocitu dôležitosti tohto konania.

Ak má teda človek jasný a vyšší zmysel života, žije dlhšie. Dobrou správou je, že ak sa momentálne cítite beznádejne, môžete zlé zvyky zmeniť na dobré a objaviť svoj zmysel aj neskôr v živote. Ak sa včas zaradíte do tejto skupiny, budete mať o 12 % nižšie riziko predčasnej smrti.

Túto štúdiu podporujú aj zistenia japonských vedcov, ktorí v roku 2010 prišli na to, že ľudia, ktorí zažili „ikigai“, teda žili život hodný žitia, sa dožili vyššieho veku a mali menej problémov s kardiovaskulárnym zdravím ako tí, ktorí nemali poriadny zmysel života.

Ľudia so zmyslom majú väčšiu vytrvalosť a z problémov sa spamätávajú rýchlejšie. Sú motivovaní robiť veci, ktoré pre nich majú zmysel. Ľudia bez svojho smeru si myslia, že na ich rozhodnutiach nezáleží, pretože neveria, že majú silu urobiť rozdiel.

Ak nemáte svoj zmysel, možno jeden nájdete, ak sa na chvíľu zastavíte a pozriete sa do detstva. Čo vás vtedy napĺňalo šťastím? Prípadne, čo vám prinieslo dobré pocity v nedávnej minulosti? Zmysel vám môžu dať aj jednoduché veci, ako snaha o každodenné zdravé varenie, ktorým pomôžete svojej rodine k lepšiemu zdraviu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist