InstagramFacebookYoutube
Výživa

Päť krokov k udržateľnej diéte

29. mája 2018
Päť krokov k udržateľnej diéte
Mnohí ľudia si myslia, že dodržiavať určitú diétu znamená niečo hrozné. Tak to však byť nemusí. Môžete dodržiavať zdravú diétu, ktorá je jednak chutná a jednak aj udržateľná.

Pre vaše úspechy je kľúčové to druhé. Ak totiž dokážete správnu diétu udržiavať dlhodobo, potom budete zdravší a aj ľahšie dosiahnete svoje ciele. Týchto päť krokov by vám k takémuto druhu diéty malo pomôcť:

1. Kalórie začnite znižovať pozvoľna
Aby ste mohli efektívne chudnúť, musíte obmedziť príjem kalórií. Mnoho ľudí však zníži ich príjem príliš radikálne, čo vedie k hladu. Často sa tiež stane, že to nakoniec daný jedinec vzdá skôr, ako dosiahne nejaké významnejšie výsledky. Preto by ste mali znížiť príjem kalórií zľahka, nie o viac ako 20 %. To vám umožní znížiť ich ešte o čosi, keď dôjde k stagnácii.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Jedzte podobne ako sú vaše súčasné zvyky
Takisto nemôžete len tak zrazu vymeniť jednu diétu za druhú. Zmena by mohla byť na vás veľmi veľká. Aby bola nová diéta udržateľná, musíte zohľadniť minulé návyky a snažiť sa im meniť postupne po troche. Ak napríklad radi jedávate po obede sladké, nevzdávajte sa toho zvyku úplne, len ho obmedzte.

3. Vyhnite sa veľkým obmedzeniam
Mnoho ľudí zlyhá aj vďaka tomu, že prestanú niečo z jedného dňa na druhý konzumovať. Obmedzujú sa. Namiesto toho by ste mali hľadať zdravšie a nízkokalorické alternatívy. Ak napríklad radi jedávate sladké, nahraďte sladkosti ovocím. Môžete napríklad aj tmavou čokoládou. Ak máte radi ochutené a sladené nápoje, vytvorte si vlastné , napríklad z citrónovej šťavy a stévie, ktorá kalórie prakticky neobsahuje.

4. Zahrňte do stravy aj malé podvádzanie
Nemusíte diétu dodržiavať stopercentne. Stačí, ak ju budete dodržiavať vo väčšine času. Raz za čas si môžete dopriať aj menšie „podvádzanie“, teda jedlo, ktoré by v diéte nemalo čo hľadať. Väčšinou ide o chutné, kalorické a menej zdravé jedlá. Raz za týždeň vám však neuškodia, môžu vám dokonca pomôcť.

5. Raz za čas si dajte od diéty pauzu
Veľkou chybou je obmedzovania príjmu kalórií počas dlhé obdobia. Časom sa vám spomalí metabolizmus, a preto potrebujete od diéty na pár dní prestávku. Pomôže aj mentálne. Ako často by ste ju mali mať? Tak raz za štyri až šesť týždňov. Ideálne by však nemala by dlhšia ako týždeň. A samozrejme, kontrolu nad jedením stále majte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist