InstagramFacebookYoutube
Motivácia

10 rozdielov medzi úspechom a zlyhaním v procese chudnutia

10. júna 2018
10 rozdielov medzi úspechom a zlyhaním v procese chudnutia
Bežný človek snažiaci sa schudnúť hľadá spôsoby, ako to dosiahnuť. Hľadá revolučný tréning, hľadá špeciálnu diétu, hľadá zázračne doplnky výživy. Popritom všetkom však zabúda na vecí, ktoré urobia skutočný rozdiel v tom, či uspeje alebo nie.

Ak chcete, aby ste boli na ceste za úspechom, uplatnite týchto 10 tipov, ktoré vás oddelia od hromady ľudí, ktorí svoj cieľ nikdy nedosiahnu:

1. Správne myslenie - musíte si uvedomiť, že hoci existujú mnohé faktory, vďaka ktorým ste tam, kde ste, hlavný faktor treba hľadať vo vašom myslení. Nemôžete sa vyhovárať na genetiku, na vyťaženosť, domáce prostredie. Musíte prijať fakt, že za svoj osud ste zodpovední sami. Treba sa zobudiť a zobrať zodpovednosť do svojich rúk a veriť si, že to môžete dokázať.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Jasný dôvod, PREČO chudnete - bez toho, aby ste poznali pravý dôvod, prečo chcete schudnúť, budete mať ťažké nájsť motiváciu po tom, čo z vás opadne úvodná eufória. Dôvodmi môžu byť napríklad aj väčšia atraktivita a úspech u opačného pohlavia či lepšie zdravie a dlhší život.

3. Stanovené ciele - bez jasne stanovených, dosiahnuteľných a časovo ohraničených cieľov sa vám bude dosahovať hocičo ťažko. Ak chudnete, musíte vedieť, ako chcete na konci svojho snaženia vyzerať. Chcete vedieť, koľko kilogramov chcete mať. Tiež je však dôležité vedieť, ako to chcete dosiahnuť. Preto si musíte plánovať aj to, ako často budete cvičiť a čo budete jesť.

4. Uvedomenie si základov stravovania - nikdy nepodľahnite trendovej reštrikčnej diéte a snažte sa naučiť, ako má vyzerať skutočne zdravá a vyvážená strava, ktorú budete dodržiavať dlhodobo. Netreba všetko meniť dramaticky. Myslíte na udržateľnosť a nepreceňujte doplnky výživy.

5. Snaha spoznať viac konzumované jedlá - väčšina ľudí nepozná skutočný obsah jedál, ktoré konzumujú. Potom podľahnú dojmu, že jedia správne, ale neuvedomujú si, že dané jedlo môže mať podstatne viac kalórií, ako by bolo pri chudnutí dobré. Zistite si, koľko kalórií jedlo obsahuje, aká je jeho jedna porcia, koľko je v nej bielkovín, tukov a sacharidov (cukrov).

6. Tréningová sebadisciplína - cvičenie je základom pri chudnutí a je dôležité venovať sa mu poctivo. Musíte si rozvinúť sebadisciplínu a cvičiť aj vtedy, keď sa vám nechce. Zároveň si musíte vypestovať zvyk, vďaka ktorému budete cvičiť pravidelne, možno len s nižšou intenzitou, aj po dosiahnutí cieľovej váhy. Nechcete sa predsa vrátiť na začiatok...

7. Investovanie do zdravia - mnoho úspešných ľudí berie zdravé stravovanie a pravidelné cvičenie za investíciu. A aj vy by ste to tak mali brať. Vaša snaha sa vám totiž vráti v podobne lepšieho zdravia. Robte rozhodnutia, ktoré vám k nemu pomôžu. Budete žiť dlhšie a budete sa cítiť lepšie.

8. Vsádzanie na zotrvačnosť - úspešní ľudia svoju snahu neprerušujú. Vedia totiž, že ak si dáte trebárs na dovolenke pauzu od cvičenia, bude sa vám doň vracať ťažko a potrvá, kým si naň opäť zvyknete. Keď si už vybudujete zvyk pravidelne cvičiť, snažte sa ťažiť zo zotrvačnosti a nedávajte si od snaženia dlhú prestávku.

9. Spoznanie zlomovej slabiny - ak viete, že nejakému nezdravému pokrmu vždy podľahnete, snažte sa mu vyhýbať alebo nájdite spôsob obrany. Ak máte tendenciu sa nárazovo prejedať, zistite, prečo tomu tak je. Ste nervózni? Nudíte sa? Sledujete televíziu?

10. Skupina podporovateľov - úspešní ľudia majú väčšinou okolo seba osoby, ktoré ich podporujú. Ak máte okolo vás ľudí, ktorí vám hovoria, že to nedokážete, tak sa im vyhýbajte. Trávte čas s pozitívnymi ľuďmi. Ideálne trávte čas s takými, ktorí sa snažia o to isté.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist