InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy XX. – Steve Reeves a jeho tréning zo starej školy

20. júna 2018

Typický predstaviteľ starej školy kulturistiky bol dramaticky odlišný od predstaviteľa modernej kulturistiky. Jeho postava síce nebola taká monštruózne veľká, ale svaly a estetika jej nechýbali. Odlišoval sa aj spôsob tréningu. A práve na jeden taký sa teraz pozrieme.

V tejto časti nášho seriálu sa pozrieme na to, ako svoje telo vybudoval Steve Reeves, ktorý je považovaný za najlepšieho naturálneho kulturistu všetkých čias. Jeho tréning bol síce zameraný na zväčšovanie svalov, ale jeho snaha neohrozovala zdravie tak, ako je tomu v súčasnosti.

Reeves sa snažil vybudovať veľkú, vyrysovanú postavu bez toho, aby ohrozil svoje zdravie a kondíciu. Cvičil v ére bez steroidov, bez strojov a bez rôznych nutričných špecialistov. Napriek tomu vybudoval peknú postavu, ktorú obdivoval aj mladý Arnold Schwarzenegger.

Článok pokračuje pod reklamou


Jedným z jeho typických tréningov bol tento uvedený, v ktorom precvičil množstvom cvikom celé telo. Bol založený na základných cvikoch a vykonával ho trikrát do týždňa s jednodňovou prestávkou medzi jednotkami. Tvrdil, že vďaka tomuto tréningu pribral 13 kilogramov svalov za štyri mesiace.

Väčšinu cvikov odcvičil v troch sériách, medzi sériami odpočíval 45 sekúnd, medzi cvikmi 2-3 minúty. Dôraz kládol na techniku prevedenia, koncentrická fáza opakovania trvala dve sekundy, excentrická tri. Takto vyzerá rozpis:

Tréning celého tela Stevea Reevesa
Cvik Série Opakovania
Švihy jednoručkou (zahriatie) 3 15-20
Príťahy veľkej činky k brade 3 8-12
Benčpres 3 8-12
Príťahy jednoručky v predklone 3 8-12
Upažovanie s jednoručkami 3 8-12
Tlaky na šikmej lavičke 3 8-12
Tricepsové stláčanie hornej kladky 3 8-12
Bicepsové zdvihy 3 8-12
Bicepsové zdvihy s jednoručkami v sede 3 8-12
Superséria:
Drepy
Pullover

3
8-12
Superséria:
Dýchacie drepy
Dýchacie pullovery
1 20
Mŕtve ťahy 2 8-12
Good Mornings 2 8-12

Na záver ešte malá poznámka k cvikom dýchacie drepy a dýchacie pullovery, keďže táto technika nemusí byť známa každému. Ide o metódu, pri ktorej urobíte 20 opakovaní s váhou určenou pre 10. Ako je to možné? Po 10 opakovaniach sa zastavíte a urobíte štyri až päť hlbokých nádychov a výdychov. Následne urobíte ďalšie opakovanie. Dýchanie zopakujete, urobíte ďalšie opakovanie a takto to opakujete až do momentu, keď budete mať za sebou aj opakovanie číslo 20.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist