InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Ukončite deň správne. Pomôže k tomu aj kazeín

27. júna 2018
Ukončite deň správne. Pomôže k tomu aj kazeín
Chcete sa uistiť, že ukončíte deň správnym spôsobom? Chcete podporiť pred odchodom do postele v čo najväčšej miere svalový rast a regeneráciu po cvičení? Potom si vyberte ten správny proteín.

Pohodlným spôsobom, ako telu dodať bielkoviny sú aj proteínové doplnky výživy. Najpopulárnejším druhom je srvátkový proteín. Ten však nie je univerzálny a hoci je skvelý ráno či po tréningu, večer nie je ani zďaleka ideálny.

Najlepšou alternatívou pred spaním je kazeínový proteín. Niekedy ho nájdeme aj pod názvom „nočný“, no tie niekedy obsahujú aj iné druhy bielkovín.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak sa venujete silovému tréningu, viete, že bielkoviny sú pre rast svalov a sily dôležité. Minimálne po cvičení by ste si preto mali doprať rýchlo stráviteľný proteín, akým je aj srvátkový. Dôležité pre maximalizovanie výsledkov je však dodávať telu bielkoviny pravidelne a priebežne.

Tu však prichádza k problému, ak chcete spať dostatočne dlho. Sedem až osem hodín vkuse totiž telu počas spánku nedodávate žiadne bielkoviny. Preto sa pred spaním hodí pomaly stráviteľný proteín, akým je v tomto prípade práve kazeín, ktorý sa trávi niekoľko hodín.

Typicky je proteínová syntéza vedúca k budovaniu svalov počas spánku na nízkej úrovni. Holandskí vedci však potvrdili starý predpoklad o vhodnosti kazeínu pred spením tým, že ho dávali testovacím subjektom v dávke 40 gramov pred odchodom do postele. Tým sa u nich zvýšila proteínová syntéza o 22 percent.

Iná štúdia tri mesiace sledovala dve skupiny cvičencov. Jedna skupina pred spánkom prijímala 27,5 g kazeínu a druhá placebo. U tej prvej sa zvýšila maximálna váha na 1 opakovanie a došlo aj k nárastu svalových vlákien typu 1 i typu 2.

Na záver tiež treba dodať, že kupovať doplnok výživy s obsahom kazeínu nie je tak celkom nevyhnutné. Existuje totiž jeden dobre známy pokrm, ktorý je naň bohatý. Pravdepodobne to už viete, ale je ním tvaroh. Alternatívou môže byť aj syr cottage.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist