InstagramFacebookYoutube
Výživa

Osem vecí, ktoré ničia váš zdravý šalát

25. septembra 2018
Osem vecí, ktoré ničia váš zdravý šalát
Šaláty sú synonymom zdravej stravy. Samozrejme, nie tie majonézové. Napriek tomu však môžete aj tie zdravé šaláty pokaziť natoľko, že nebudú mať až tak ďaleko od tých, ktoré kúpite v lahôdkach.

Chcete sa uistiť, že vaša snaha konzumovať šaláty a udržiavať si tak hmotnosť a pevné zdravie nevyjdú nazmar? Potom sa vyhnite nasledujúcim veciam, ktoré šaláty ničia:

1. Šalátové dressingy - nie všetky dressingy sú zlé, a preto sa im nemusíte vyhýbať úplne. Dajte si však pozor na to, čo si na šalát dáte. Mnohé majú veľa kalórií, cukrov či sodíka.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Krutóny a iné chrumkavé „dobroty“ - pečivu by ste sa v strave snažili vyhýbať, ale do šalátu si ho dáte. Ide pritom o zbytočne kalórie, najmä, ak nie sú krutóny celozrnné. Niekto chce mať v šalátoch niečo chrumkavé, a tak do nich pridá napríklad chrumkavé tortily. Opäť ide v podstate o prázdne kalórie. Ak chcete chrumkať, pridajte si tam trebárs vlašské orechy.

3. Syr - syr dodá skvelú chuť do zeleninového šalátu, ale netreba zabúdať, že aj on je bohatý na kalórie, nasýtené tuky a sodík. Ak neviete bez neho vydržať, zvoľte napríklad syr feta. A nepridávajte ho veľa.

4. Ľadový šalát - nejde až o taký závažný prešľap, ale skôr o bod na zamyslenie. Ľadový šalát nie je ani zďaleka tak výživný ako tmavšie druhy zelenej listovej zeleniny, ako je špenát či kel. Preto by ste mali v šalátoch staviť na rozmanitosť a nie stále dokola využívať len ľadový šalát.

5. Sušené ovocie - sušeným ovocím si niektorí ľudia svoje šaláty spestrujú, ale zabúdajú na to, že ak to s ním preženú, tak príjmu viac cukrov a kalórií, ako by chceli, resp. ako by mali.

6. Spracované mäso - kocky šunky, plátky slaninky, kolieska párky. Chuť vám síce vylepšia, ale za akú cenu? Zvýšite obsah kalórií, nasýtených tukov a sodíka.

7. Vysmážané kura - kúsky kuracie mäsa sú výborným doplnkom šalátu, ale celkom určite by ste sa mali vyhýbať šalátom, v ktorých je mäso vyprážané. A na také šaláty možno v reštauráciách naraziť pomerne často.

8. Šalát na šaláte - niektorí ľudia dokážu dať na šalát aj ďalší šalát – cestovinový, tuniakový, zemiakový, majonézový. Asi netreba priveľa písať o tom, ako nezmyselné je toto konanie. Ak si nechcete zničiť zdravý šalát, nerobte to.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist