InstagramFacebookYoutube
Tréning

Chyby, ktorým by ste sa pri tréningu chrbta mali vyvarovať

04. októbra 2018
Chyby, ktorým by ste sa pri tréningu chrbta mali vyvarovať
Chrbát nie je svalová partia, ktorá sa trénuje ľahko. Mnohým komplikuje život fakt, že ho pri cvičení dobre nevidia. Mnoho cvičencov ide dopredu so slepou vierou, že napredujú, no v skutočnosti tomu tak byť nemusí.

Ak sa chcete uistiť, že nie ste na zlej ceste, tak sa vyhnite nasledujúcim štyrom chybám, ktoré váš tréning chrbtového svalstva ohrozujú:

1. Komplikovanie vecí
Pre stimulovanie chrbtového svalstva nie je potrebné vymýšľať nejaké nové veci. Môžu existovať nové princípy, ktoré sú účinné, ale tie si nechajte na neskoršie. Najdôležitejšie je naučiť sa správne vykonávať základné a známe cviky, ktorým nič nechýba. Dôležité je naučiť sa precítiť svaly. Zjednodušene - ak budete robiť príťahy v predklone tak ako máte, nebudete potrebovať nový cvik na hrúbku chrbta. Ak budete robiť zhyby v správnej technike, nebudete potrebovať nič iné na jeho rozšírenie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Príliš veľké váhy na činkách
Mnohí si pomyslia, že nie je nič lepšie ako využívať veľké váhy, a to hlavne pri tréningu chrbta. To však za nich hovorí ego. Ak budete robiť len dve až štyri opakovania, potom síce môžete vyzerať ako silák, ale pripravujete sa o rastový potenciál a potenciálne pri nekorektnej technike zvyšujete aj riziko zranení. Ak chcete svaly, cvičte s váhou, ktorá vám umožní najmenej šesť opakovaní.

3. Vyhýbanie sa zhybom
Ktorý z klasických cvikov bez využitia záťaže chodí cvičencom na um ako posledný? Zhyby. Pretože sú najťažšie. Je však chybou vyhýbať sa im. Budujú silu a svalovú hmotu veľmi účinne a pritom nie sú až také ťažké, pokiaľ sa naučíte správnu techniku a prekonáte počiatočnú fázu nízkeho počtu opakovaní. Čím porastie vaša sila, tým porastie aj počet opakovaní a tým aj pôžitok z ich cvičenia. Len im treba dať šancu a oni sa vám odmenia.

4. Ignorovanie poranení
Najhoršou chybou, ktorú môže človek pri cvičení chrbta urobiť je, že ignoruje zranenia. Tie v chrbtovej oblasti sú veľmi bežné, najmä pokiaľ ide o spodnú časť. Kríže máte len jedny. Ak cítite bolesť, nepreháňajte to s tréningom. Najlepšie urobíte, ak cvičiť nebudete. Zranenia v oblasti chrbta sa totiž môžu tak zhoršiť, že vás budú sprevádzať počas zvyšku života alebo vás dotiahnu až na operačný stôl. Stojí to za to?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist