InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Čo o vašom zdraví hovorí pomer pásu k bedrám?

06. októbra 2018
Čo o vašom zdraví hovorí pomer pásu k bedrám?
Väčšinou, keď sa niekto baví o pomere pásu k bedrám, tak ide o otázku atraktívnosti. Niektorí ľudia si však ani neuvedomujú, že tento pomer môže byť aj zrkadlom toho, v akom stave je ich telo po zdravotnej stránke.

Zaujímavá vás, čo o vás pomer vašich pásu k bedrám prezradí? V prvom rade si ho musíte vypočítať. Najskôr si odmerajte obvod pásu a potom obvod bedier. Získané čísla vydeľte. Dostanete číslo, s ktorým môžete ďalej pracovať.

Cukrovka: Ak je toto vypočítané číslo vyššie ako 0,8 u mužov a 1,0 u žien, potom vás trápi brušná obezita a je u vás vyššie riziko rozvoja cukrovky.

Článok pokračuje pod reklamou


Plodnosť: Ženy, ktoré majú pomer pásu k bedrám vyšší ako 0,7, majú vyššiu pravdepodobnosť neplodnosti ako tie, ktorých pomer je nižší a to bez ohľadu na BMI. Tie majú totiž optimálnu hladinu estrogénu.

Aj bez meraní sa potom dá zistiť aj toto:

Rakovina: Ženy s vyšším pomerom pásu k bedrám majú väčšie riziko úmrtia na rakovinu ako ženy, ktoré majú menší pás. Nezáleží pritom ani na tom, či majú zdravé BMI.

Srdcovocievne choroby: Ženy, u ktorých sa podkožný tuk sústreďuje do brušnej oblasti, sú vo väčšom ohrození srdcovocievnych ochorení.

Kognitívne schopnosti: Vedci zistili, že ženy s nižším pomerom a ich deti dosahujú významné lepšie výsledky v kognitívnych testoch. Deti mladších mamičiek tínedžeriek s nižším pomerom pásu k bedrám sú zároveň lepšie chránené pred znížením týchto schopností.

Stres: Niekoľko štúdií zistilo, že ženy s vyšším pomerom pásu k bedrám sa ťažšie vyrovnávajú so stresom, pretože sa u nich ľahšie vylučuje stresový hormón kortizol.

A čo tá estetická stránka? Za optimálny pomer pásu k bedrám sa z pohľadu fyzickej atraktívnosti považuje číslo 0,7...


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist