InstagramFacebookYoutube
Tréning

Aké vybavenie potrebujete do domácej posilňovne?

22. októbra 2018
Aké vybavenie potrebujete do domácej posilňovne?
Investícia do domácej posilňovne je dobrá vec bez ohľadu na to, či už ste skúseným nadšencom posilňovania, ktorý vie čo robí, alebo bežnou osobou, ktorá jednoducho chce cvičiť častejšie bez toho, aby musela chodiť do posilňovne.

Ak si chcete zriadiť domácu posilňovňu, potrebujete len voľnú miestnosť, prípadne pivnicu či garáž, a také množstvo peňazí, ktoré sa vám časom vráti na ušetrených vstupoch do posilňovne. Aké vybavenie budete potrebovať?

1. Posilňovacia veža
Ak peniaze nie sú problémom, posilňovacia veža je skvelou voľbou pre domácu posilňovnu, pretože na nej môžete vykonávať široké spektrum cvikov a prakticky na nej môžete precvičiť celé telo. Treba si však vyberať kvalitnejšie veže, ktoré majú veľkú nosnosť a znesú aj veľkú záťaž. Ak nemáte peniaze, môžete ju vykompenzovať lacnejšími náčiniami.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Činky
Samozrejme, čo by to bola posilňovne bez činiek. Na začiatok by vám určite stačil pár jednoručiek, na ktorých sa dá ľubovoľne prispôsobovať záťaž a kotúče navyše. Ak sa nechcete udržovať s menením váh, potom si kúpte viac jednoručných činiek. Obojručná veľká činka je pre pokročilý tréning tiež základom a investícia do nej sa vyplatí. Pri tejto alternatíve sa dá ušetriť aj tak, že si ich kúpite z bazáru. Minimálne na kotúčoch tak môžete ušetriť výrazne.

3. Hrazda
S činkami môžete precvičiť prakticky všetko, ale jeden cvik robiť predsa len nebudete môcť – sťahovanie hornej kladky, v čom má výhodu posilňovacia veža. Tento cvik je pritom základom tréningového arzenálu. Čo robiť? Kúpte si hrazdu, na ktorej môžete robiť efektívnu alternatívu sťahovaní – zhyby. Ideálna je napevno uchytená na stenu, existujú však aj hrazdy do dverí, ktoré tiež splnia svoj účel.

4. Prispôsobiteľná lavička so stojanom
Ďalším dôležitým cvikom sú tlaky na lavičke. Preto budete potrebovať aj lavičku. Ideálnou voľbou je taká, na ktorej sa dá upraviť sklon tak, aby bola rovná a šikmá (hlavou hore i hlavou dole). Súčasťou takejto lavičky by mal byť aj stojan na činku. Dôležitým faktorom pri výbere musí byť aj nosnosť. Myslíte v horizonte niekoľkých rokov. Teraz možno tlačíte len 50 kilogramov, ale raz budete možno chcieť tlačiť 100.

5. Stojan na drepy
Ak to s posilňovaním myslíte vážne, potom budete brať vážne aj drepy. A aby ste mohli robiť ťažké drepy doma, budete potrebovať stojan na drepy, ktorý však bude užitočný aj pre iné cviky – tlaky v stoji, príťahy v predklone, mŕtve ťahy a podobne. Na začiatok to nie je nutné náčinie, ale určite užitočné a zvýši komfort cvičenia.

6. Kardio stroj
Tak ako komerčné posilňovne nie sú len o posilňovaní, tak by ani vaša domáca posilňovňa nemala ignorovať kardio tréning. Mali by ste si do nej kúpiť aspoň jeden kardio stroj, ak napríklad nechcete alebo nemôžete skákať len cez švihadlo. To by bolo najlacnejšou alternatívou. Dostupné sú aj rotopedy. Ak máte viac peňazí, investovať môžete do eliptického trenažéra, bežeckého pásu, spinningového bicykla alebo veslárskeho trenažéra.

Čo ak nemáte voľnú miestnosť, veľký rozpočet a ani veľké ambície? Kvalitne cvičiť môžete aj v malom byte. Stalo sa „normou“, že kardio stroj nájdeme u množstva ľudí v obývačke. Môžete z neho sledovať televíziu. Ak ho nechcete kupovať, môžete chodiť von behávať. Hrazdu môžete kúpiť samovzpernú do dverí a nevyjde vás viac ako 20 eur. Po docvičení ju môžete dať ľahko dole a nebude zavadzať. Potom vám stačí pár jednoručiek, ktoré môžete schovať aj pod posteľ a nejakú základnú lavičku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist