InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Vytunujte si suplementy II. – vitamíny a minerály

24. októbra 2018
Vytunujte si suplementy II. – vitamíny a minerály
Doplnky výživy sú cestou, akou si zefektívniť snahu za dosahovaním svojich fitness cieľov. Aj suplementy však môžete ešte vylepšiť. V druhej časti krátkeho seriálu sa pozrieme na to, ako si môžete „vytunovať“ vitamíny a minerály.

Vitamín D

Tento v tuku rozpustný vitamín je známy pre podporovanie zdravia viacerými spôsobmi. Bráni cukrovke a pomáha aj cvičencom, u ktorých zlepšuje svalovú koncentráciu. Jeho účinnosť sa dá zvýšiť tým, že vsadíte na vitamín D3.

Táto verzia pomáha zvyšovať silu, podporuje hladinu testosterónu a zlepšuje imunitu, vďaka čomu sa telo dokáže zotavovať zo záťaže efektívnejšie. Jeho absorpciu zlepšíte, keď ho budete prijímať s tukmi. Teba si však dávať pozor, aby ste prijímali typ D3 a nie D2, ktorý je menej efektívnejší. Potrebujete ho asi 4000 UI denne. Mali by ste si však dať urobiť vyšetrenie, akú hladinu máte teraz. To vám pomôže určiť dávky presnejšie.

Článok pokračuje pod reklamou


Multivitamíny a multi-minerály

Užívanie multivitamínov a multi-minerálov vám poskytuje široké spektrum živín, ktorými sa uistite, že nebudete mať nedostatok žiadnej látky potrebnej pre optimálne fungovanie tela. Podporujú imunitný systém, pomáhajú efektívnejšie regenerovať z tréningov a podporujú aj svalový rast.

Mnoho športovcov však má nedostatok niektorých minerálov, napríklad zinku či horčíka, aj napriek tomu, že tieto doplnky výživy užívajú. Je to preto, lebo sú viac využívané pri tréningoch. Preto sa odporúča doplniť ich príjem aj o ZMA. Tento doplnok výživy pomáha dopĺňať zinok a horčík, teda práve tie minerály, ktoré sa vyčerpávajú najviac pri intenzívnych výkonoch. Taktiež podporuje lepší spánok.

Kým multivitamíny a multi-minerály by ste mali užívať ráno alebo dopoludnia s jedlom, ZMA prijmite na prázdny žalúdok pred spaním. Ak chcete večer ešte niečo jesť, prijmite ZMA 30 minút pred jedením, aby sa zinok a horčík stihli absorbovať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist