InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť najväčších omylov, ktoré robia ambiciózni začiatočníci

29. októbra 2018
Päť najväčších omylov, ktoré robia ambiciózni začiatočníci
Už nežijeme v dobe, v ktorej je potrebné učiť sa cvičiť na pokusoch a omyloch. Začnite preto aj vy vašu snahu o premenu svojho tela tou správnou nohou a vyhnite sa piatim omylom, ktoré často robia začiatočníci.

Keď sa začnete venovať cvičeniu, pravdepodobne budete aj hľadať návody, ako na to. Často však narazíte na rady, ktoré síce nemusia byť myslené zle, ale na začiatok vášho snaženia sa nehodia a môžu byť pre vás skôr kontraproduktívne. Prípadne k ním dôjdete „logickým“ uvažovaním.

1. Ťažké váhy sú základ
Hrnúť sa za ťažkými váhami nemusí byť na začiatku to najlepšie riešenie. Riskujete zranenie svalov, väzív či kĺbov. Tiež sa oberáte o potenciálne prírastky v budúcnosti. Začnite tak, aby bola váha pre vás výzvou a urobili ste s ňou okolo 12 opakovaní. Potom postupne aplikujte princíp progresívneho preťaženia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Cvičiť treba často
Začiatočníci veria, že čím viac budú cvičiť, tým rýchlejšie budú dosahovať výsledky. Je to však omyl. Telo potrebuje aj priestor na to, aby si vydýchlo a zotavilo sa zo záťaže. Pokojne začiatočníkom stačí, ak budú cvičiť trikrát týždenne. Voľné dni umožnia telu budovať svaly. Tie sa totiž nebudujú v posilňovni, tam sa len stimulujú.

3. Je nutné využívať všetky možné uhly
Začiatočník si nemusí komplikovať život tým, aby stimuloval svaly najrôznejšími cvikmi a najrôznejšími uhlami. Keď začínate, mali by ste sa koncentrovať na základné cviky, ako sú drepy, tlaky na lavičke, mŕtve ťahy, príťahy, zhyby, tlaky v stoji, kľuky. Najskôr si vytvorte správne pohybové vzorce základných cvikov, postupne budujte svaly a silu a s tréningom začnite špekulovať až ako pokročilejší cvičenci.

4. Kardio len v miernom tempe
Kardiovaskulárny tréning je dobrým doplnkom posilňovania. Pomôže vám kontrolovať hmotnosť a budovať kondíciu. Je tiež dobrý pre srdce. Nemusíte však cvičiť 30 či 40 minút v miernom tempe. Efektívnejšie je vysoko intenzívne intervalové cvičenie (HIIT), ktoré často neprekročí ani hranicu 20 minút. Dokonca sa ukazuje, že si ním udržíte svalovú hmotu. Kardiu sa inak stačí venovať dva až trikrát týždenne. Raz môžete cvičiť v miernom tempe, raz cvičiť štýlom HIIT.

5. Treba kúpiť všetky možné doplnky výživy
Seriózne cvičenie potrebuje aj suplementy, ale nenechajte sa na začiatku presvedčiť, že musíte mať po ruke všetky možné druhy doplnkov výživy, aby ste robili pokroky. U začiatočníkov telo reaguje na tréning dobre aj bez nich. Ešte predtým, ako po nich siahnete, by ste mali mať zavedenú čistú diétu. A ani potom to netreba preháňať – stačí kvalitný proteín, kreatín monohydrát a multivitamíny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist