InstagramFacebookYoutube
Výživa

Aj zdravá zelenina môže niekedy škodiť

30. októbra 2018
Aj zdravá zelenina môže niekedy škodiť
Je dobré, ak vaša strava obsahuje veľa zeleniny. Zelenina je zdravá. Aj ona však v niektorých prípadoch môže napáchať škodu. A tieto prípady vám práve teraz prinášame spolu s prehľadom druhov, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

1. Pozor na alergie - artičoky môžu spôsobiť alergickú reakciu ľudí, ktorí sú citliví na alergény z ambrózie. Avokádo spôsobí problémy ľuďom alergickým na latex. Ľudia citliví na aspirín by sa mali vyvarovať reďkovke.

2. Znižovanie účinku liekov na riedenie krvi - ak užívate lieky na riedenie krvi, mali by ste si udržiavať konštantnú hladinu vitamínu K – jeho náhle zvýšenie by mohlo znížiť účinok týchto liekov. Treba teda jesť každý deň podobné množstva zeleniny, ktorá obsahuje veľa vitamínu K. Týka sa to najmä zelenej listovej zeleniny – špenátu, kelu, šalátu a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Rajčiny a pálenie záhy - nešpecifikovaná látka v rajčinách a produktoch vyrobených z nich podporuje pálenie záhy. Ak vás sužuje, skúste si od nich dať pauzu na pár týždňov, či sa váš stav nezlepší.

4. Kapusta a vredový zápal - ak vás trápi ulceratívna kolitída, mali by ste sa vyhnúť kapuste, ktorá obsahuje baktérie spôsobujúce nadúvanie a plynatosť. Podobné účinky majú aj karfiol či brokolica.

5. Obozretnosť pri zníženej funkcii štítnej žľazy - kaleráb, reďkovka či repa obsahujú dve látky, ktoré bránia štítnej žľaze produkovať hormóny. Pre zdravých ľudí nepredstavujú žiadne riziko, no mali by ste ich obmedziť, ak máte hypotyreózu.

6. Obličkové kamene - jeden z piatich ľudí má problémy s obličkovými kameňmi. Ak sa to týka aj vás, musíte obmedziť jedlá bohaté na oxalát. Patria medzi ne aj špenát, cvikla či rebarbora.

7. Špargľa podporuje dnu - špargľa obsahuje puríny, ktoré podporujú nadbytočnú produkciu kyseliny močovej. Tá je známa tým, že zvyšuje riziko dny, reumatického zápalového ochorenia kĺbov.

8. Baklažán a kontrola hmotnosti - ak chcete schudnúť, dajte si pozor na jedlá, ktorých jadro tvorí baklažán. Jeho špongiová textúra totiž nasáva tuk. Vysmážaný ho obsahuje niekoľkonásobne viac ako hranolky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist