InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Sedem vecí, ktorými si ničíte svoj spánkový cyklus

02. novembra 2018
Sedem vecí, ktorými si ničíte svoj spánkový cyklus
Váš spánkový cyklus je citlivejší ako si myslíte. Určite si uvedomujete, že ak budete k spánku pristupovať zodpovedne, tak sa vám odmení lepším zdravým, budete sa ráno cítiť lepšie a budete mať viac energie. Ako si však spánok nepokaziť?

Zrejme viete, že kofeínom prijatým neskoro popoludní a večer si svoj spánok pokazíte. Takisto zo skúsenosti viete, že ak to večer preženiete s jedlom alebo alkoholom, tak váš spánok tiež nebude stať za veľa. Aké ďalšie veci však ničia váš spánkový cyklus?

1. Nedodržiavate rovnaký čas zaspávania
Ak v jeden večer idete späť o deviatej a ďalší o polnoci, nemôžete sa čudovať tomu, že sa nevyspíte. Nedá sa tak ľahko ani vykompenzovať to, že v jeden deň pôjdete spať neskôr. Neprospieva to vášmu cyrkadiánnemu cyklu. Snažte sa vždy zaspávať v rovnaký čas a do postele choďte 20-30 minút predtým, ako by ste chceli zaspať.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zle sa stravujete
Samozrejme, že na spánok má vplyv aj strava. Ak zjete večer niečo zlé, ovplyvní to aj kvalitu spánku. Najväčším problémom sú problémy so zaspávaním, ktoré vyvoláva jedlo ťažké na strávenie. Preto by ste mali jesť večer len ľahké jedlá s nižším obsahom kalórií. Dobré sú napríklad višne alebo kiwi, ktoré spánok aj podporujú.

3. Ste prilepení na obrazovku
Modré svetlo z obrazoviek telefónov, tabletov a počítačov znižuje produkciu melatonínu, čo je hormón pre spánok mimoriadne dôležitý. Preto by ste si mali aspoň hodinu pred spánkom tieto technológie ignorovať.

4. Cvičíte príliš neskoro
Večerné cvičenie môže byť pozitívne, ale ak cvičíte príliš blízko k času zaspávania, potom to môže byť problém. Máte v sebe totiž veľa energie, čo príliš nejde ruka v ruke so zaspávaním. Medzera medzi tréningom a zaspávaním by mala byť minimálne trojhodinová.

5. Nesprávne si dávkujete vitamíny
Vitamíny B sú dobré pre spánok, ale nie je vhodné ich užívať večer. Majú totiž aj tendenciu dodávať telu energiu. To isté platí aj o vitamíne D. Mali by ste ich preto prijímať dopoludnia. Podobné účinky majú aj niektoré lieky, preto si dávajte na ne pozor.

6. Nie ste v dostatočnom chlade
Zaspávať by ste nemali vo vykúrenej alebo teplej miestnosti. V spálni by malo byť príjemne chladno. Ideálna teplota by sa mala pohybovať medzi 16 a 18 stupňami Celzia. V lete sa to niekedy ťažko dosahuje, v zime to nie je problém.

7. V spálni je príliš ticho
Možno sa to zdá čudné, ale príliš tiché prostredie je pre spánok nepriaznivé. Prečo? Pretože sa ľahšie prebudíte na nečakané zvuky z okolia. Ak zaspávate s menším ruchom na pozadí, je až o 75 % pravdepodobnejšie, že zažijete neprerušovaný spánok.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist