InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako sa zotaviť z tréningu efektívnejšie?

05. novembra 2018
Ako sa zotaviť z tréningu efektívnejšie?
Väčšinou to u cvičencov býva tak, že na regeneráciu nemyslia, keď sú ešte mladí. To, že ide o dôležitú súčasť posilňovania, sa naučia až ako starší a často ťažkou cestou. Uvedomte si, že kvalitná regenerácia neznižuje len riziká zranení, ale podporuje aj vašu snahu.

Ak chcete trénovať bez zranení a podávať lepšie výkony, musíte dbať na to, aby ste využívali svoje voľné dni správne. Prinášame vám päť spôsobov, ktoré vám umožnia zotaviť sa z tréningu efektívnejšie a pripravia vás teda lepšie aj na ďalšiu tréningovú jednotku.

1. Zotavujte sa ako profesionáli
Už dávnejšie sa v profesionálnom športe začala klásť zvýšená pozornosť regenerácii. Športovci alebo celé tímy, ktoré majú často skvelé zázemie, si už dávno uvedomili, že aby sa im darilo lepšie, musia dbať aj na oddych. Z tohto sa môžete poučiť aj vy. Urobte si svoju domácu úlohu a nájdite si spôsoby, akými sa elitní športovci zotavujú a porozmýšľajte, či by sa to nemohlo hodiť aj vám.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Namiesto liekov strava a voda
Strava je tiež nevyhnutnou súčasťou procesu regenerácie a možno aj tou najdôležitejšou. Samozrejme, že sa dôraz kladie na bielkoviny, no treba prijímať aj iné živiny, ktoré podporujú zotavovanie. Telo potrebuje aj dostatok sacharidov, elektrolytov a tekutín. Treba piť veľa vody! Treba tiež obmedzovať zápalové procesy jedlami, ako sú čučoriedky či zázvor. Prospešné sú aj omega-3 mastné kyseliny.

3. Poleňošte si
V prvom rade potrebujete spávať viac, aby sa telo dokázalo rýchlejšie zotaviť. Minimálne potrebujete 7 a pol hodiny kvalitného neprerušovaného spánku. Tiež nie je zlé nič na tom, ak si popoludní na 20-30 minút zdriemnete. Nedostatok oddychu znižuje výkonnosť, koncentráciu, oslabuje imunitu a podporuje zápalové procesy.

4. Vyvarujte sa alkoholu
Niektorí cvičenci si pod relaxom predstavia piatkový večer, zábavu do rána a alkohol. Nanešťastie, toto všetko regenerácii nepomôže. Alkohol je obzvlášť zlý, aj keby išlo len o pár pív. Najhorší prehrešok je, keď si ho niekto dá hneď po letnom tréningu, čo nebýva až taký vzácny jav. Alkohol bráni schopnosti tela obnovovať svalové vlákna a má negatívny vplyv aj na hladinu vody na bunkovej úrovni.

5. Zoberte zodpovednosť na seba
Za zranenie, bolesť alebo nejaký problém nemusíte byť zodpovedný, ale za zotavovanie zodpovednosť musíte vziať na seba. Znamená to, že si vytvoríte plán aj pre zotavovanie. Môžete mať plán pre tréningy, ale mali by ste plánovať aj aktivity, ktoré pomáhajú s regeneráciou, či ide o stravu, doplnky výživy, spánok, pomer oddychu k záťaži, meditáciu a podobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist