InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Hlúpe zranenia, ktorým by sa mohla každá žena vyhnúť

10. novembra 2018
Je pozitívne vidieť, že sa v ostatných rokoch aj ženy viac zapájajú do silového tréningu a posilňovania sa neboja tak, ako v minulosti. Spolu s tým však prichádza aj viac prípadov, kedy trénujú zbytočne tvrdo a viac riskujú zranenie.

Ak to preženiete s váhou, intenzitou a nedáte si pozor na techniku prevedenia, nebudete cvičeniu venovať plnú koncentráciu, môžete sa ľahko poraniť. Prinášame vám prehľad bežných zranení, ktorým sa však dá ľahko predísť:

1. Cvičenie aj cez bolesť - jedna z najhlúpejších chýb, ktoré si ženy osvojujú po mužoch, je cvičenie aj napriek tomu, že vás niečo bolí. Tým len predlžujete zotavenie poranenia alebo ho môžete aj zhoršiť. Je ťažké dať si prestávku od cvičenia, keď máte v mysli vytúžený cieľ, ale musíte myslieť dlhodobo a pristupovať k snahe s trpezlivosťou.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zranenie zo zlej techniky - korektné vykonávanie cvikov sa neustále zdôrazňuje, pretože nesprávna technika môže veľmi ľahko skončiť svalovým zranením. Ak si nie ste svojou technikou isté, skúste sa opýtať osobného trénera.

3. Zranenie zapríčinené vynechaním zahrievania - aj tieto zranenia bývajú dosť časté. Mnoho ľudí má hektický deň, a tak takú maličkosť, akou je zahrievanie, odsunie bokom a ide rovno cvičiť. Svaly sú však studené a náchylnejšie na zranenie. Venujte pred cvičením pár minút dynamickému strečingu.

4. Zranenia zapríčinené nedostatkom oddychu medzi sériami - k týmto zraneniam dochádza, keď cvičíte bez prestávok a tým pádom nie len viac oslabujete telo, ale často sa môžete nechať uniesť a stratíte koncentráciu. Pri chudnutí môžete oddychovať medzi cvikmi 30 sekúnd, pri budovaní svalov 30 až 90. Pomôžete načerpať sily telu i hlave.

5. Zranenia zapríčinené nadmernou záťažou - často cvičenkine používajú nesprávnu váhu. Kým u mužov je to zapríčinené najmä egom, u žien to býva najmä kopírovaním tréningov, ktoré videli cvičiť nejakú skúsenú fitness modelku. Váhy však musíte voliť adekvátne k vašej úrovni. Nepreceňujte sa.

6. Zranenie chodidiel - ak sa chcete vyhnúť týmto zraneniam, základom je, aby ste pri cvičení nosili vhodnú obuv. Tá by mala byť pohodlná a zároveň dostatočne bezpečná. Obzvlášť potrebné je venovať sa otázke obuvi, ak pravidelne behávate.

7. Pretrénovanie - hoci technicky nejde o zranenie, ide o stav, keď má vaše telo záťaže už príliš a potrebuje oddych, aby znova fungovalo optimálne. Vyhnúť sa mu môžete tým, že budete si pravidelne budete dávať aspoň jeden voľný deň týždenne a v tréningové budete striedať posilňovanie s aeróbnym tréningom. Treba tiež dostatočne dobre spávať a dbať na dobrú výživu.

8. Dehydratácia - tento stav si neprivodíte zlým cvičením, ale tým, že nebudete piť dostatok vody. Nepodceňujte to. Potením sa voda z vášho tela dostávať preč a telo ju potrebuje. Dehydratácia znižuje kvalitu tréningu, vedie k únave a potenciálne aj ku kŕčom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist