InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Chcete oddialiť svalovú únavu? Skúste beta-alanín

05. decembra 2018
Chcete oddialiť svalovú únavu? Skúste beta-alanín
Niekedy vám zostáva už len mentálne si napomôcť k tomu, aby ste trénovali tvrdšie a dlhšie. Fyzická energia vám chýba a vy sa len nejako snažíte prebojovať cez toto trápenie. Motivujete sa rečami, myšlienkami. Čo takto si však chýbajúcu energiu dodať cez doplnky výživy?

Ešte predtým, ako v tréningu dôjdete k bodu únavy, by ste mali vedieť, že vám skrytú energiu pomôže nájsť jedna aminokyselina, ktorá je bežne dostupná v obchodoch so suplementami. O čo ide? O beta-alanín.

Aby ste pochopili, prečo môže ísť o najviac podceňovaný suplement na trhu, musíte vedieť, ako pracuje. Beta-alanín je ako strážcom karnosínu, ktorý je malou molekulou so schopnosťou opraviť bunky a chrániť ich.

Článok pokračuje pod reklamou


Karnosín tiež zvyšuje pH v svaloch, čo je práve to podstatnejšie, pretože pokles pH je hlavnou príčinou svalovej únavy. A to sa prejaví tým, že sa zníži vaša sila, vytrvalosť a začnete sa pri cvičení trápiť. Najviac sa koncentruje v rýchlych svalových vláknach, u ktorých sa pH znižuje najciteľnejšie.

Zvýšenie koncentrácie karnosínu v svaloch by vás malo doviesť k výkonnostnej výhode, pretože ste schopní odložiť nástup únavy a trénovať tvrdšie dlhší čas. Ukázalo sa však, že prijímaním karnosínu vo forme suplementu sa jeho hladina v svaloch nezvyšuje.

Našťastie je tu však spomínaný beta-alanín, ktorý vedie k zvýšeniu hladiny karnosínu a oddialeniu nástupu svalovej únavy. Ukázalo sa, že štyri až desať týždňov suplementácie beta-alanínom viedlo k 60- až 80-percentnému nárastu hladiny svalového karnosínu. Vedci tiež zistili, že keď následne prestanete užívať beta-alanín, hladina karnosínu klesá asi o 2 % týždenne.

Treba poznamenať, že na únavu a zvýšenú výkonnosť tréningu nemá jednorazová dávka žiaden vplyv. Takisto boli menšie účinky zaznamenaná pri cvikoch, ktoré sa cvičili viac ako 240 sekúnd alebo menej ako 30 sekúnd. Pre tých, čo sa venujú posilňovaniu, je to teda ideálne. Horšie je to pre šprintérov či vytrvalcov.

Odporúčané množstvo beta-alanínu sú minimálne štyri gramy denne. Viac ako osem gramov ho užívať nemusíte. Najlepšie sa v tele zužitkuje, keď je konzumovaný spolu s jedlom, najlepšie takým, ktoré má vysoký glykemický index.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist