InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako sa zmení vaše telo, keď sa do niekoho zaľúbite?

16. decembra 2018
Ako sa zmení vaše telo, keď sa do niekoho zaľúbite?
Motýliky v žalúdku, zrýchlený tlkot srdca. Tieto symptómy si pamätáte asi ešte zo svojich stredoškolských čias. Sú prejavmi stavu, ktorému hovoríme „zamilovanosť“. Keď sa do niekoho zaľúbite, vo vašom tele prebiehajú chemické reakcie, ktoré majú ešte aj iné prejavy.

V prvom rade je treba poznamenať, že tá počiatočná fáza zaľúbenia sa má prejavy totožné ako závislosť na drogách. Pri oboch sa totiž vylučujú hormóny dopamín, oxytocín, adrenalín a vazopresín. Čím viac času v tejto fáze s danou osobou strávite, tým viac na ňu budete závislí.

Vedci zistili, že v prvých dvoch rokoch vzťahu sa u oboch pohlaví zvyšuje hladina stresového hormónu kortizolu. U mužov sa tiež znižuje mužského hladina pohlavného hormónu testosterénu, kým u žien sa naopak zvyšuje.

Článok pokračuje pod reklamou


Hormón lásky, oxytocín, má zodpovednosť aj za to, že sa cítite ako po niekoľkých pohároch vína. Ste zrazu uvoľnenejší, odvážnejší, sebavedomejší, agresívnejší. Takisto spôsobuje, že máte väčšiu toleranciu k bolesti.

Adrenalín sa zase podieľa na tom, že pred veľkým rande sa červenajú vaše líca, že sa vám potia dlane a že sa zvýši tlkot vášho srdca. Zmeny hormónov tiež vplývajú na to, že môžete mať problémy so zaspávaním.

Keď sa vám zdá niekto atraktívny, vďaka stimulácii v nervovom systéme sa vám zväčšia zreničky. U žien dochádza aj k zvýšeniu tónu hlasu. Ak sa začnete s touto osobou stretávať, spočiatku môžete stratiť chuť do jedla a mať aj nevoľnosť. A je to normálne, pretože stresový hormón kortizol zužuje cievy v žalúdku.

Keď už s niekým chodíte a máte k dispozícii jeho fotky, musíte sa na ne stále pozerať. To spôsobuje vyplavovanie dopamínu. Máte nutkanie sa na ne pozrieť, a keď sa pozriete, odmenou vám budú pocity naplnenia. Môžete cítiť aj príval energie.

Podobný stav ako pri drogách je to aj s dlhšou neprítomnosťou partnera. Kortikotropín spôsobuje, že sa zvyšuje stresová odozva a cítite sa nepokojne a až depresívne, keď neviete, čo je s vaším partnerom. Keď sa to dozviete, je vám hneď lepšie. Tento jav je častejší u vzťahoch na diaľku.

Pokiaľ ide o sexuálny život, ten je na tom najlepšie na začiatku vzťahov. Časom sa to znižuje, ale je to vcelku bežná vec. Nie dôvod na paniku. Bežné je aj to, že čím ste dlhšie vo vzťahu, tým väčšia pravdepodobnosť je, že priberiete.

Pozitívom dlhodobého vzťahu a manželstva je, že podľa vedcov predlžuje život. Spokojné páry majú silnejšie srdce a k zníženiu rizika predčasnej smrti z kardiovaskulárnych dôvodov dochádza najmä u mužov. Muži v stabilnom vzťahu majú taktiež silnejšie kosti.

A čo sa stane, keď vám niekto zlomí srdce? Podľa vedcov je možné, že aj u najzdravšej osoby sa pre veľký stres z rozchodu môžu natrvalo poškodiť srdce. Symptómy často napodobňujú tie, ktoré sú pri infarkte – nepravidelný tep, krátkosť dychu, bolesť hrudníka. Vo väčšine prípadov však odozrejú.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist