InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Najlepšie doplnky výživy podporujúce dobrý spánok

02. januára 2019
Najlepšie doplnky výživy podporujúce dobrý spánok
Nedostatok spánku je spojený so zvýšeným rizikom obezity, cukrovky, zápalov, starnutia, srdcovocievnych ochorení či depresie. S týmto problémom vo svojom živote bojuje množstvo ľudí. Pomocníkmi v tomto boji sú aj doplnky výživy.

Chronický nedostatok spánku predstavuje začarovaný kolobeh, keď ani únava z nevyspatia nedokáže spôsobiť, aby ste zaspali rýchlejšie. Najlepšie je sa v tomto prípade obrátiť na odborníkov a urobiť zmeny vo svojom životnom štýle – vyhýbať sa kofeínu a alkoholu, modrému svetlu či prejedaniu pred spaním, udržovať si ideálne prostredie v spálni a podobne.

Pomôcť v tomto boji vám však môžu aj nasledujúce suplementy:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Melatonín
Bežne sa využíva pri pásmovej chorobe alebo u ľudí, ktorí pracujú na nočných zmenách. Samozrejme, využíva sa aj na liečbu nespavosti a dokonca je podľa výskumov efektívny pri snahe zvýšiť koncentráciu u ľudí s poruchou sústredenia sa. Najlepšie sa zužitkuje v tekutej forme alebo vo forme tabliet na cmúľanie.

2. Magnézium
Je známe, že horčík má upokojujúci vplyv na nervový systém, a keďže potlačuje aj stresový hormón kortizol, tak pomáha zlepšovať spánok. V kombinácii s vápnikom tiež pomáha k uvoľneniu svalov. Často je aj súčasťou komplexných doplnkov výživy na podporu zaspávania.

3. L-Theanin
Táto látka sa nachádza v zelenom čaji a má upokojujúci vplyv na mozog. K nemu sa krvou dostáva veľmi rýchlo a vplýva na hladinu aminokyselín, vďaka čomu ovplyvňuje serotonín a iné neurotransmiteri, ktorých nedostatok vedie k depresii či poruchám spánku.

4. 5-HTP
5-hydroxytryptophan, v skratke 5-HTP, je známy aj ako antistresová formula. Človeka upokojuje a pomáha mu zaspať vďaka tomu, že stimuluje tvorbu serotonínu. V prvom rade sa využíva na liečbu depresií a iných mentálnych porúch, no účinkuje aj pri liečbe nespavosti.

5. Extrakty z rastlín
Na trhu existujú doplnky výživy, ktoré tvoria extrakty z rôznych rastlín a ktoré sa hodia aj pre deti. Ide napríklad o extrakty valeriány lekárskej, chmeľu, medovky, mučenky, kocúrnika a podobne. Ide o doplnky výživy, ktoré sú bezpečné a nenávykové.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist