InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Ako si vybudovať zdravé zvyky, ktorých sa budete držať?

06. januára 2019
Ako si vybudovať zdravé zvyky, ktorých sa budete držať?
Chcete cvičiť každý deň? Chcete sa stravovať lepšie? Chcete prestať fajčiť? Chcete prestať piť alkohol? Chcete každý deň čítať? Chcete pozerať menej televízie? Akýkoľvek dobrý zvyk chcete vypestovať, musíte ho vypestovať tak, aby ste ho uplatňovali aj šesť mesiacov, rok či niekoľko rokov od rozhodnutia.

Aby ste si vybudovali zdravé zvyky, ktorých sa budete držať dlhodobo, mali by ste si zobrať k srdcu nasledujúce tipy:

1. Buďte úprimní ohľadom dôvodu zmeny
Ešte predtým, ako budete niečo robiť, musíte mať jasno v tom, prečo chcete budovať dané zvyky. Musí to byť dobrý a jasný dôvod. Tvrdenie, že sa chcete dostať do formy, vám nepomôže udržať motiváciu. Musíte aj vedieť, prečo to chcete dosiahnuť. Chcete si predĺžiť život? Chcete byť príťažlivejší pre opačné pohlavie? Chcete sa cítiť lepšie a mať viac energie? Chcete byť úspešnejší?

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pochopte svoje zlozvyky
K vytvorenie dobrých zvykov je potrebné pochopiť, ako u vás fungujú zlozvyky, ktoré môžu prichádzať do cesty. Väčšinou niečo vedie k niečomu. Ak ste unavení, môžete mať zaužívaný zvyk, že si dáte energetický nápoj. Ak ste unudení, pustite si televíziu a vytiahnete nezdravé jedlá. Ak ste nervózni, začnete si obhrýzať nechty. Na základe toho môžete vedieť, čo vedie k tej činnosti a napraviť to. Vytvoriť si alternatívy. Ak ste unavení, podriemte si alebo si dajte čiernu kávu. Ak ste unudení, choďte na prechádzku na čerstvý vzduch. Ak ste nervózni, uvoľnite sa meditáciou alebo obľúbenou hudbou.

3. Vytvorte si systém rutín
Musíte sa prestať spoliehať na vôľu a motiváciu. Tie môžu vypršať a potom je zle. Musíte si vytvoriť systém rutín, ktorému nepríde nič do cesty. Musíte si vytvoriť jednoduché rutiny, ktoré sa stanú súčasťou vášho dňa podobne ako umývanie zubov. Príkladom môže byť každodenné ranné behanie. Aby ste si ho uľahčili, dopredu si už pripravte oblečenie na opačnú stranu izby, kde budete mať aj budík. Keď ho vypnete, rovno sa oblečte a choďte si zabehať. Ďalšími príkladmi sú posilňovanie hneď po práci (veci si zoberte so sebou do práce), rovnaké raňajky pripravené dopredu (napr. ovsená kaša), zníženie množstva televízie zrušením káblovky, prečítanie jednej kapitoly knihy pred spaním a podobne.

4. Odmeňujte sa správnym spôsobom
Ak vypijete energetický nápoj, vašou odmenou bude jeho účinok, ktorým vás nabudí. Rovnaký efekt však má aj zdriemnutie, káva či prechádza na čerstvom vzduchu. Neodmeňujte sa nesprávnym spôsobom – ak sa chcete odmeniť za behanie, nejedzte koláč. Ak napríklad vydržíte mesiac behať každý deň, odmeňte sa novými teniskami alebo športovým náramkom, ktoré vás potešia a zároveň podporia vaše nové zvyky.

5. Nájdite si podporu
Vo viacerých veciach platí, že samému je ťažšie ako skupine. Nájdite si niekoho, kto pre vás bude oporou. Najlepšie je nájsť osobu alebo osoby, ktoré budú mať rovnaký alebo aspoň podobný cieľ.

6. Kultivujte si disciplínu
Keď sa nemôžete prinútiť k tomu, aby ste dodržiavali nový zvyk, uistite sa, že trest za vynechanie bude väčší ako pôžitok, ktorý by vám toto vynechanie mohlo priniesť. Napríklad, ak niečo nedodržíte, zaplaťte manželovi alebo kamarátovi pokutu 10 eur, ktorá bude následne venovaná osobe alebo účelu, ktoré nenávidíte.

7. Ak niečo skutočne nenávidíte, nájdite si alternatívu
Ak má váš kamarát rád behanie a prináša mu výsledky, ktoré by ste chceli dosahovať aj vy, nemusíte po ňom opakovať, ak behanie neznášate. Existujú alternatívy, ktoré vás dovedú k rovnakému cieľu. Ak chcete chudnúť či budovanie kondíciu, môžete to dosiahnuť bicyklovaním, „železným“ kardiom s činkami či dokonca veselým tancovaním. Ak alternatívu k niečomu nevidíte, skúste si aktivitu spojiť s niečom čo máte radi – počúvajte hudbu počas behania, sledujte seriál počas bicyklovania na rotopede.

8. Začnite s myslením „menej je viac“
Niekedy platí, že čím toho robíte menej, tým toho robíte viac. Ak ste na počiatku svojej „misie“ nepreháňajte to a začnite s jednou zmenou. S jedným zvykom. Chcete pravidelne cvičiť? Začnite krátkymi 10-minútvými tréningami a stavajte na nich. Chcete varievať zdravé jedlá? Začnite jedným jedlom denne a stavajte na ňom. Chcete sa naučiť cudzí jazyk? Naučte sa jedno slovíčko a jednu frázu denne a stavajte na tom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist