InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako znížiť chuť na nezdravé jedlo ľahkým spôsobom?

08. januára 2019
Ako znížiť chuť na nezdravé jedlo ľahkým spôsobom?
Najťažším bodom každého chudnutia nemusí byť ani to cvičenie, ani zmeny v strave, ale chute na nezdravé jedlo, ktoré sa u vás objavia bez varovania a dokážu byť také intenzívne, že im podľahnete a podkopete si svoju snahu.

V tomto článku vám prinášame šesť relatívne ľahkých krokov, ktoré vám pomôžu bojovať s takýmto chúťkami:

1. Nehladujte
Najhoršou chybou pri snahe schudnúť je obmedziť jedenie pomaly až do extrémov. Potom nečudo, že vás trápia intenzívne chute do jedla. Neobmedzujte určité druhy jedál alebo živín, nemusíte obmedzovať na minimum sacharidy ani tuky. Doprajte si s mierou raz za čas aj svoje obľúbené jedlo. Mentálne vám to môže len pomôcť. Ak vám nabudúce niečo nezdravé zachutí, dajte si to v menšom množstve. Bude to lepšie, ako keby ste to nakopili a jedného dňa vybuchli a ohromne sa prejedli.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Jedzte podľa pevného rozpisu
Je dôležité počúvať svoje telo, ale ešte lepšie je mať daný pevný rozpis jedál, ktorý bude zostavený rozumne a ktorého sa budete držať. Vytvorte si zvyk jesť raňajky, desiatku, obed, olovrant a večeru v rovnaký čas a znížite tým pravdepodobnosť nepremysleného emocionálneho jedenia.

3. Zistite, kedy vám chutí jesť najviac
Zapíšte si vždy, kedy na vás príde veľká chuť do nezdravého. Zapíšte si čas, zapíšte si, čo ste predtým robili, zapíšte si, či vám chutí sladké alebo slané, či vám chutí čokoláda alebo pizza. Keď si to budete zapisovať, zistíte, proti čomu stojíte a budete vedieť ľahšie proti tomu bojovať.

4. Rozptýľte sa
Keď ste sa museli učiť, ľahko ste sa niečím rozptýlili. Tento princíp možno využiť aj pri chúťkach do jedla. Ak to na vás príde, snažte sa niečím rozptýliť, aby ste na jedenie zabudli. Niekomu pomáha zahrať si video hru, inému upratať si pracovný stôl a niekto sadne na domáci rotoped a pár minút si na ňom zacvičí. Uvedomí si aj, aké ťažké môže byť tie kalórie potom spaľovať.

5. Nájdite alternatívu
Ak máte neustále neodolateľnú chuť na vaše obľúbené jedlo a to obľúbené jedlo nie je práve najzdravšie, potom sa pokúste nájsť zdravú a menej kalorickú alternatívu. Určite ju nájdete, len sa musíte posnažiť.

6. Konzumujte jedlá správne
Snažte sa vytvoriť zdravé stravovacie návyky. Pred jedením vypite pohár vody, jedzte pomaly a jedlo poriadne prežúvajte. Po dojedení treba tiež dať telu vedieť, že čas na konzumáciu jedál sa skončil. Niekto to rád robí dezertom, ktorého alternatívou môže byť malá lyžička medu. Niekto zase uprednostňuje čaj. Postačí aj ďalší pohár vody.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist