InstagramFacebookYoutube
Výživa

Chcete si udržať skvelú postavu? Uplatnite túto stratégiu

15. januára 2019
Chcete si udržať skvelú postavu? Uplatnite túto stratégiu
Chcete si udržať viditeľné tehličky dlhodobo? Nechcete naberať tuky a držať si pritom svalovinu v dobrej forme? Potom vám prinášame jednoduchú stratégiu, ktorá vám vylepší vašu výživu a neoberie vás o kulinárske pôžitky.

Jednoduchým pravidlom tejto stratégie je mať bielkoviny ako súčasť každého jedla počas dňa. Znie to jednoducho, ale mnoho ľudí sa tým neriadi. Nezáleží pritom, či jete trikrát alebo šesťkrát denne, v každom jedle by mali byť zahrnuté aj bielkoviny. Prečo? Existujú tri dôvody:

1. Užitočnosť bielkovín
Bielkoviny sú dôležitou makroživinou, pretože pomáhajú nie len budovať svaly a silu, ale asistujú aj pri chudnutí. Zároveň pri starnutí pomáhajú spomaľovať degradáciu svalových vlákien a vaše telo ich využíva na budovanie a opravu tkanív. Sú dôležité pre svaly, pokožku, krv, kosti i chrupavky.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Ich schopnosť nasýtenia
Pre váš cieľ je však možno podstatnejšie to, že bielkoviny majú väčšiu schopnosť zasýtenia. Krajec chleba vás ani zďaleka nenasýti tak, ako kus mäsa. Bielkoviny tým pádom spôsobujú, že prijmete vo svojej strave menej kalórií a ľahšie tak budete mať pod kontrolou svoju hmotnosť.

3. Termogenický efekt
Bielkoviny tiež zvyšujú termogenický efekt tela, pretože telo vynakladá viac energie na ich trávenie a spracovávanie. Omnoho viac, ako u sacharidov a tukov. Keď prijímate bielkoviny, až 30 % z ich kalórií môže telo vynaložiť na ich spracovanie. Sacharidy a tuky sa pohybujú na jednociferných číslach (sacharidy 5-6 %, tuky 2-3 %).

Ak teda chcete udržovať svoju postavu v skvelej forme, musíte si uvedomiť dôležitosť bielkovín vo vašej strave. Stratégia jedenia bielkovín v každom jedle je absolútnym základom toho, aby ste mali svoju hmotnosť pod kontrolou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist