InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ovsené mlieko. Piť ho bezstarostne alebo sa obávať negatív?

18. januára 2019
Ovsené mlieko. Piť ho bezstarostne alebo sa obávať negatív?
Medzi čoraz populárnejšie alternatívy kravského mlieka sa radí ovsené mlieko. Napriek tomu, že v sebe skrýva niekoľko prospešných účinkov, existujú v jeho prípade aj isté obavy.

Mlieko z ovsených vložiek je alternatívou mlieka pre tých, ktorých trápi intolerancia na laktózu. Radí sa teda do segmentu, ktorý v ostatných rokoch ovládli sójové, kokosové či mandľové mlieko. U ovsenej varianty sa však pomerne rýchlo objavili aj tienisté stránky.

Mnoho výživových odborníkov tvrdí, že táto chutná alternatíva v sebe neskrýva len pozitíva. Čo mu najviac vyčítajú? Mnohých nepoteší, že nie je stopercentne bezlepkové. Pod kritikou sú aj zápalové vlastnosti a taktiež možný obsah pesticídov. V kombinácii s menšou výživnosťou teda podľa nich nie je ideálnou alternatívou.

Článok pokračuje pod reklamou


Odborníčka na stravu a zdravie, Jenny Carrová, sa pozrela na tieto tri najväčšie výčitky.

Obsah lepku
Áno, ovsené mlieko nie je stopercentne bezlepkové, a tak nie je vhodné pre ľudí, ktorí sú na bezlepkovej diéte. Je to aj napriek tomu, že ovos sám o sebe neobsahuje lepok. Pri spracovaní však dochádza ku kontaminácii lepkom. Ak však nie ste celiakom, príliš by vás to ovplyvniť nemalo.

Potenciálny obsah pesticídov
Pri pestovaní ovsu sa môžu používať pesticídy s potenciálnymi karcinogénnymi vlastnosťami či so schopnosťou ovplyvňovať hormóny. V tomto prípade však platí, že tomu nie je vždy. Preto treba tento argument akceptovať a snažiť sa nájsť mlieko od výrobcov, ktorých cieľom je vytvárať produkty neškodné pre človeka a životné prostredie.

Podporovanie zápalov
Aj Carrová si je vedomá tejto vlastnosti ovseného mlieka, a preto by skôr odporúčala iné alternatívy. Podľa nej by malo byť hlavným cieľom človeka zápalové procesy obmedzovať ako ich vyvolávať. Okrem obsahu lepku a pesticídov sú zložkou tohto produktu aj nekvalitné oleje, ktoré podporujú zápaly – kanolový a repkový.

Na trhu (hlavne zahraničnom) existuje viacero značiek ovseného mlieka a ak ho chcete piť bezstarostne, budete si musieť veľmi pozorne vyberať. Nebude ľahké nájsť také, ktoré je bezlepkové, organické a obsahuje zdravšie tuky. Carrová však pripomenula alternatívu toho, že si ovsené mlieko môžete vyrobiť aj sami. Také môžete piť skutočne bez starostí.

zdroj: WELL+GOOD


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist