InstagramFacebookYoutube
Zdravie

10 bežných zvykov, z ktorých môžete ochorieť

08. februára 2019
10 bežných zvykov, z ktorých môžete ochorieť
Niektoré vaše zvyky majú vplyv aj na to, ako vám bude slúžiť zdravie. Negatívny dopad niektorých je zrejmý, u iných pre vás pôjde možno o prekvapenie. Prinášame vám teraz 10 bežných zvykov, ktoré u vás zvyšujú pravdepodobnosť ochorenia.

1. Život bez harmonogramu - jedným z najstresujúcejších vplyvov na telo je, keď vám chýba pevný harmonogram. Snažte sa jesť, spať a cvičiť v rovnaké časy každý deň. Tým znížite vylučovanie kortizolu, ktorý negatívne vplýva aj na imunitný systém.

2. Nedostatok pohybu - aj keď môžete hodinu denne cvičiť, nestačí to, ak celý deň presedíte. Pasivita negatívne vplýva na cholesterol, krvný tlak i krvný cukor. Snažte sa po troche hýbať celý deň.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Jedenie za kancelárskym stolom - váš kancelársky stôl obsahuje viac baktérií ako si myslíte a o vašej klávesnici to platí niekoľkonásobne. Jedenie na takomto pracovisku zvyšuje vaše vystavenie sa baktériám.

4. Výber ovocia a zeleniny - ak nakupujete exotické druhy ovocia alebo zeleniny, ktoré precestovali tisícky kilometrov, nezískavate z nich taký nutričný potenciál, ako keď si vyberiete lokálne druhy alebo dovážané ovocie, ktoré bolo po zbere zmrazené.

5. Obhrýzanie si nechtov - nie je to len zlozvyk, ktorý vám zošpatí nechty, ale mohol by ohroziť aj zdravie, pretože pod nechtami sa nachádzajú mnohé druhy baktérií, pochopiteľne aj tie zlé.

6. Nosenie podpätkov - ženy, ktoré nosia pravidelne podpätky, sa môžu stretnúť s bolesťou, ktorá podporuje zápalové procesy. Tie môžu eventuálne viesť až k chronickému ochoreniu. Obúvajte si radšej niečo pohodlnejšie.

7. Zanedbávanie posteľnej bielizne - roztoče milujú teplé a tmavé prostredie vašich návlečiek. A hoci samé o sebe nie sú škodlivé, ich výlučky a odumreté časti tiel áno. Spôsobujú alergické a astmatické reakcie. Vymieňať posteľnú bielizeň by ste mali ideálne raz týždenne.

8. Nedostatok spánku - spať by ste mali minimálne sedem hodín. Ak pravidelne tento cieľ nedosahujete, neznižujete si len energiu, ale môžete byť náchylnejší na choroby a priberanie váhy.

9. Fajčenie - je dobre známym faktom, že fajčenie spôsobuje množstvo zdravotných problémov. Znižuje funkciu imunitného systému, ste náchylnejší na choroby a dokonca by ste mohli dostať rakovinu.

10. Strach z očkovania - zápaly, ktoré sprevádzajú chrípku, spôsobujú uvoľňovanie látok, ktoré poškodzujú krvné cievy. Vďaka tomu riskujete, že neskôr v živote budete mať kardiovaskulárne problémy. Očkovanie proti chrípke je vhodnou prevenciou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist