InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čo sa stane s vaším telom, keď zjete čokoládu?

12. februára 2019
Čo sa stane s vaším telom, keď zjete čokoládu?
Čokoláda obsahuje viac ako 600 látok, ktoré jej dodávajú chuť. Je teda zrejmé, že pekne zamáva vašimi chuťovými pohárikmi. Okrem toho však táto populárna dobrota ovplyvňuje aj niekoľko ďalších častí vášho tela.

Prospešné účinky tmavej čokolády začínajú už prvých odhryznutím. Viac o tom pre Reader’s Digest povedal doktor Lee Berk, ktorý v rámci štúdie Univerzity v Loma Linda skúmal benefity konzumácie čokolády.

„Štúdia na ľudských subjektoch skúmala meranie mozgových vĺn už pri skonzumovaní polovice štandardne veľkej 70% čokolády. Išlo o 48 gramov. Jej vplyv pokračoval až ďalšie dve hodiny po jej dojedení,“ skonštatoval.

Článok pokračuje pod reklamou


Prvé benefity pri konzumácii čokolády spôsobili chemikálie serotonín a dopamín, ktoré sa zvýšili po tom, čo sa kakao absorbovalo do krvného obehu. To viedlo k pozitívnym pocitom, resp. potešeniu a teda zlepšeniu nálady. Za tieto pocity môže aj fenyletylamín, ktorý mozog stimuluje podobne ako zamilovanosť.

Rôzne druhý čokolády majú iný vplyv. Napríklad tmavá čokoláda s minimálne 85% obsahom kakaa zvyšuje efektívnejšie hladinu týchto chemikálií spôsobujúcich dobré pocity a efektívnejšie bojuje proti napätiu a depresii. Biela čokoláda tiež zvyšuje hladinu domanínu, no nie je taká efektívna ako tmavá.

Čokoláda má na telo aj dlhodobé pozitívne účinky. Flavonoidy, ktoré tiež zohrávajú úlohu v podporovaní dobrej nálady, znižujú zápaly, znižujú krvnú cukor, znižujú hladinu zlého cholesterolu. Taktiež pomáhajú k zlepšovaniu komunikácie medzu mozgovými bunkami, vďaka čomu posilňujú zdravie mozgu a pamäť.

Konzumácia čokolády tiež zlepšuje krvný prietok do mozgu, srdca a pľúc, čo vedie k znižovaniu krvného tlaku. Tento efekt trvá až dve hodiny a pokračuje, ak konzumujete čokoládu pravidelne počas dňa. Dokonca aj potláča tráviace enzýmy, čím pomáha k chudnutiu a redukuje chuť do jedla.

Keďže tmavá čokoláda obsahuje minimálne množstvo dodatočného cukru, poskytne telu energiu, ale efektívnejšie ako iné sladkosti. Navyše, má aj vyššiu nutričnú hodnotu vďaka antioxidantom, ktoré obsahuje kakao. Tie prospievajú aj pokožke. Čokoláda s nižším obsahom kakaa a vyšším obsahom cukru jej však môže, naopak, škodiť.

No a pokiaľ to s čokoládou budete preháňať, potom bude mať na telo aj negatívny dopad. Treba ju jesť s mierou, pretože aj čokoláda obsahuje kalórie, cukor a tuky. Ak sa ňou teda budete prejedať, bude podporovať nie chudnutie, ale priberanie. Základom by vždy mala byť miera a minimálne 70% čokoláda.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist