InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Päť doplnkov výživy, ktoré vám po tréningu podporia regeneráciu

13. februára 2019
Päť doplnkov výživy, ktoré vám po tréningu podporia regeneráciu
Potréningové okno je najdôležitejší čas na príjem doplnkov výživy, ktoré vedú k podporeniu regenerácie, ktorá zase vedie k zefektívneniu budovania svalov, spaľovania tukov či zvyšovania výkonnosti pre ďalšie tréningy. Ktoré suplementy by ste počas daného okna mali prijímať?

Ak sa chcete uistiť, že vaše telo bude mať po intenzívnom tréningu k dispozícii všetko potrebné pre regeneráciu, mali by ste siahnuť po týchto doplnkoch výživy:

1. Srvátkový proteín
Srvátkový proteín je absolútnym základom, pretože telu poskytuje bielkoviny potrebné pre maximálnu regeneráciu. Najvhodnejší je proteínový izolát, ktorý po cvičení stimuluje proteínovú syntézu najefektívnejšie, pretože neobsahuje toľko laktózy, tukov, cholesterolu, sacharidov a kalórií ako koncentrát. Okrem toho obsahuje aj najviac bielkovín.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Aminokyseliny
Rozvetvené aminokyseliny BCAA alebo glutamín sú dôležité pre regeneráciu a rast. Ešte pri budovaní svalov sa v prípade užívania kvalitného proteínu ich absencia dá ospravedlniť, pri chudnutí ich nevyhnutne potrebujete, aby ste si zachovali maximum svalovej hmoty a zefektívnili regeneráciu v stave, kedy vaše telo prijíma menej kalórií.

3. Kreatín
Kreatín je mimoriadne populárny suplement u ľudí, ktorí sa snažia budovať svaly a silu. Je tomu tak preto, že vo väčšine prípadov funguje. Svalom umožňuje fungovať lepšie a dlhšie. Mnoho ľudí si ho dáva z tohto dôvodu pred tréningom, ale vhodné je ho doplniť aj po tréningu. Po prirodzenom zvýšení inzulínu pri trávení bielkovín sa absorbuje efektívnejšie. Ak vám klasický monohydrát spôsobuje žalúdočné problémy, vyskúšajte kreatín HCl.

4. Betaín
Ukázalo sa, že betaín pomáha zlepšovať silu a vytrvalosť svalov. Podporuje hydratáciu a bojuje proti stresu vplývajúcemu negatívne na bunky. Pravidelný príjem tohto doplnku výživy môže teda vašej regenerácii len prospieť a pripraví vás tak lepšie pre ďalší tréning.

5. Tráviace enzýmy
O týchto látkach sa príliš nepíše a sú v značnom úzadí, ale aj tráviace enzýmy sú pre maximalizovanie vašich výsledkov dôležité. Zlepšujú totiž trávenie, vďaka čomu sa zlepší aj absorpcia vyššie uvedených doplnkov výživy. Často už bývajú súčasťou proteínových izolátov, a preto by ste si mali kupovať práve také.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist