InstagramFacebookYoutube
Výživa

Med a jeho päť prospešných účinkov

15. februára 2019
Med a jeho päť prospešných účinkov
Med je s ľudstvom spojený už tisíce rokov a za to obdobie si vydobyl veľmi pozitívne renomé. Okrem toho, že skvelo chutí, je známy aj pre svoje pozitívne účinky na zdravie človeka.

Kvalitný med môžete využívať ako prírodné sladidlo alebo si ho vychutnať samotný ako dobrotu na lyžičke. Keď tak budete robiť najbližšie, spomeňte si na jeho prospešné účinky, ktoré zahŕňajú aj toto:

1. Je dobrým zdrojom antioxidantov
Hlavným dôvodom toho, prečo je med prospešný pre zdravie, je jeho obsah antioxidantov. Čím je tmavší, tým ich obsahuje viac. Vo všeobecnosti tieto látky pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek, čím znižujú pravdepodobnosť ochorení, vrátane rakoviny. Netreba to však s jeho príjmom preháňať, pretože obsahuje aj cukri a kalórie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zvlhčuje pokožku
Mnohí dermatológovia odporúčajú med ako zvlhčovač pokožky, ak vás trápia problémy so suchou kožou. Jeho hydratačné účinky vychádzajú z molekúl cukru, ktoré pomáhajú v pokožke zadržovať vodu. Med je prospešný aj pre ľudí, ktorých trápi akné. Stačí ho pritom po teplej sprche naniesť na pokožku na 20 až 30 minút.

3. Je ako liek proti kašľu
Pridajte med do teplého čaju a máte skvelý liek proti kašľu alebo bolestiam hrdla. Samotný med uľaví najmä deťom vo večernom čase, kedy sú prejavy kašľa intenzívnejšie.

4. Zľahčuje prejavy „opice“
Ak ste toho minulý večer vypili až príliš, viete, aký náročný deň je pred vami. Anglickí vedci však prišli na to, že prejavy „opice“ môže významne zľahčiť práve med. Telo totiž vďaka nemu efektívnejšie odbúrava alkohol. Ako odporúčanie využili toast potretý medom, ktorý vám dodá draslík aj sodík.

5. Pomáha liečiť rany
Med obsahuje látky, ktoré pomáhajú stimulovať tkanivá k rastu, a tak sa mimoriadne hodí na liečenie rán. Jeho vlastnosti dokonca minimalizujú tvorbu jaziev. Na trhu existujú dokonca produkty na liečenie rán, ktoré sú založené práve na mede.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist