InstagramFacebookYoutube
Tréning

Jeden jednoduchý trik, ktorý vám zefektívni váš tréning

28. februára 2019
Jeden jednoduchý trik, ktorý vám zefektívni váš tréning
Nemusíte tráviť v posilňovni hodiny, aby ste získali veľké výsledky. Ak by ste radi skrátili váš tréning bez obáv z toho, že by ste prišli o jeho efektívnosť, potom máme pre vás dobrú správu – dá sa to. A dnes vám prinášame jednoduchý trik, ktorý vám k tomu pomôže.

Viete, čo najviac naťahuje dĺžku tréningu? Je to ten čas, ktorý trénovaním netrávime. Sú to prestávky medzi sériami. Niekto si dokáže koncentrovane udržovať minútové prestávky medzi sériami, väčšina však oddychuje dlhšie a nie je taký problém, aby sa rozptýlenie postaralo o ďalší sklz.

Život vám však zmení prístup, ktorý v sebe kombinuje dva faktory, ktoré vám tréning urýchlia a zefektívnia. Prvý faktor čerpá z kruhového tréningu a druhý ho ešte viac zefektívňuje.

Článok pokračuje pod reklamou


Princíp je jednoduchý – vytvorte si tréning zložený z cvikov, ktoré si zoradíte do poradia, v ktorom ich budete vykonávať. Každý cvik vykonáte raz a potom prejdete na ďalší. Takto postupujete až k poslednému a potom celý okruh zopakujete ešte dva až trikrát. Alebo toľkokrát, koľko uznáte za vhodné, ak ste skúsenejší cvičenec.

Tento princíp kruhového tréningu by mal byť každému jasný. Potom je tu však ten druhý faktor, ktorým je obmedzovanie prestávok. A tu je skrytý ten trik. Namiesto toho, aby ste mali medzi cvikmi minútového prestávky, budete medzi nimi mať pauzu len niekoľko sekúnd. Koľko? To sa bude neustále meniť.

Nastavíte si totiž na každý cvik čas 60 sekúnd. Vykonáte potrebný počet opakovaní a zvyšok z minúty je vaša prestávka. Napríklad, keď cvik stihnete vykonať za 40 sekúnd, vaša prestávka bude 20 sekúnd. Ak budete cvičiť 50 sekúnd, prestávka bude 10 sekúnd...

Pri tomto cvičení je ideálne zostaviť si sekvenciu cvikov, ktoré sa vždy zameriavajú na iné svaly. Takéto zhusťovanie tréningu je prospešné aj v čase, keď sa snažíte chudnúť. Dá sa pritom využiť pri splitoch aj pri tréningu celého tela. Je len na vás, ako si ho vyskladáte.

Ak budete mať päť cvikov a budete každý robiť trikrát, celý tréning stihnete odcvičiť za neuveriteľných 15 minút. Ak budete mať šesť cvikov, vyhradíte si na to len 18 minút. Jediné, čo k tomu potrebujete je vôľa a stopky.

Ak si chcete takýto tréning vyskúšať, skúste túto sekvenciu cvikov, ktorá precvičí celé telo: príťahy veľkej činky v predklone, tlaky na lavičke, drepy, tlaky v stoji, výpady, skracovačky. Každý cvik urobte v 10 opakovaniach. Ak by vám takýto rozpis vyhovoval, môžete ho robiť trikrát týždenne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist